(poniżej znajdują się 3 różne artykuły tworzące pewną całość)
WŁAŚCIWOŚCI ANANASA
Ananas -
soczysty, aromatyczny owoc, źródło cennych witamin, soli mineralnych
i kwasów owocowych. Jest składnikiem wielu sałatek, potraw,
stosowany jest także w medycynie i kosmetyce. W Polsce przez długie
lata ananasy można było dostać jedynie z puszki. Obecnie możesz
kupić świeże owoce nawet w osiedlowym warzywniaku. O właściwościach
ananasa wiedzieli już Francuzi na dworze króla Ludwika XIV. Jeśli
chcesz, aby twoja zdrowa dieta była przy okazji smaczna, do
jadłospisu dodaj świeże ananasy.
Ananas a zdrowa dieta
Ananas jadalny, nazywany też ananasem właściwym, to gatunek rośliny
uprawnej, której plantacje występują w Chinach, Brazylii, Meksyku,
na Hawajach i Filipinach. Owoc dojrzewa w okresie letnim. Osiąga
masę 1-2 kg, a czasami nawet 5 kg. Plantatorzy rozmnażają ananasy,
odrywając odrosty, z których kontynuowana jest dalsza uprawa. Owoce
są wykorzystywane w przemyśle kosmetycznym, spożywczym, zaś cenne
źródło bromeliny stanowi łodyga rośliny.
Ananasy są bogate w cukry proste (jak niemal wszystkie owoce) i
witaminę C. Zawierają też kwasy organiczne, związki miedzi i potasu
oraz estry kwasu kawowego i p-kumarowego z glicerolem. Ananas
wydziela bromelinę, tzn. grupę enzymów proteolitycznych, która
wykazuje właściwości przeciwzapalne i przeciwobrzękowe. Bromelinę
stosuje się do:
-leczenia obrzęków pourazowych i pooperacyjnych (szczególnie
przegrody nosowej i zatok);
-łagodzenia bólu (szczególnie w medycynie sportowej);
-obniżania temperatury ciała podczas gorączki;
-zapobiegania osteoporozie, gdyż zawiera mangan, żelazo i miedź;
-wspomagania leczenia dny moczanowej;
-łagodzenia stanów zapalnych oskrzeli i płuc;
-odchudzania, gdyż ananas wspomaga procesy przemiany materii,
zmniejsza zgagę i inne zakłócenia ze strony żołądka, a bromelina to
enzym, który jest w stanie rozłożyć tysiąckrotnie więcej protein niż
sam waży;
-wspomagania rozpuszczania zakrzepów krwi;
-wzmacniania układu immunologicznego i niszczenia zmutowanych komórek
rakowych, co może zapobiec m.in. rakowi piersi, płuc, jelita
grubego, jajników i skóry.
Ananas w
kosmetyce
Ananas to nie
tylko zdrowa dieta, ale także ważny składnik kosmetyków.
-Owoce ananasów cenione są w peelingach enzymatycznych, bromelina
pomaga usuwać martwe komórki naskórka bez podrażnienia skóry.
-Ze względu na właściwości przeciwzapalne, ananasy używane są w
kremach i balsamach antycellulitowych.
-Dzięki zawartości witaminy C, ananasy wykorzystuje się do produkcji
kosmetyków likwidujących przebarwienia skóry.
-Kremy do cery naczyniowej mogą zawierać wyciąg z ananasa.
-Sok z ananasa jest dobry na pękające wokół paznokci skórki.
Aby przygotować specjalny, naturalny krem na pękające skórki wokół
paznokci, wystarczy sok ananasa połączyć z oliwą z oliwek. Do
miseczki porcelanowej wyciskamy sok z ananasa, lekko podgrzewamy,
łączymy go z łyżką stołową oliwy z oliwek i przez pół godziny
moczymy w nim końce palców bądź całe dłonie. Efekt przyniesie
regularne stosowanie tej maseczki. Witamina C zlikwiduje
przebarwienia, a twoje paznokcie będą zadbane i błyszczące.
Ananas jest cennym źródłem witamin i minerałów, których wymaga
zdrowa dieta. Warto o nim pomyśleć także w czasie kuracji
odchudzających, gdyż ananas na odchudzanie to niewiele kalorii, a
równocześnie dużo witamin i minerałów.
Źródło:
LINK!
WŁAŚCIWOŚCI ZDROWOTNE ANANASA
I JEGO
KORZYSTNY WPŁYW NA REGENERACJĘ PO TRENINGU
Ananas to
potoczna nazwa owocostanu ananasa jadalnego, występującego w stanie
naturalnym w Ameryce Południowej. Jego właściwości zdrowotne docenią
zwłaszcza sportowcy narażeni na kontuzje, gdyż ananas zawiera enzym
bromelinę, która wspomaga gojenie się ran i regenerację tkanek po
urazach.
Ananas jest cennym naturalnym źródłem witamin i minerałów, gdyż
zawiera takie witaminy jak A, C, B1, B2, B6 oraz PP, a także kwas
foliowy, fosfor, cynk, miedź, żelazo i mangan.
Wyniki badań przeprowadzonych nad ananasem przez naukowców
Uniwersytetu Medycznego w Maryland dowiodły, iż owoc ten, oprócz
szeregu korzystnych składników odżywczych, zawiera także bardzo
ważny enzym bromelinę, który zmniejsza obrzęki, skraca procesy
gojenia ran i urazów a także zmniejsza ból towarzyszący urazom czy
zabiegom medycznym.
Bromelina łagodzi także procesy zapalne. Nie bez kozery ten enzym
właśnie wykorzystywany jest w preparatach medycznych przeznaczonych
dla sportowców mających za zadanie łagodzenie obrzęku, zmniejszanie
stanu zapalnego stawów czy przyspieszających gojenie się ran,
siniaków i stłuczeń. Badania naukowe wykazały także, że już 200mg bromeliny jest równie skuteczne w leczeniu obrzęków co niesteroidowe
leki przeciwzapalne.
Ananas, zawierający duże ilości tego enzymu przyczynia się ponadto
do leczenia zaburzeń trawienia, niestrawności, zgagi, zapalenia żył,
kataru siennego, zapalenia zatok, kataru i kaszlu oraz wspomaga
gojenie ran po zabiegach chirurgicznych.
Co ważne dla osób odchudzających się, enzym bromelina zawarty w
ananasie, znacząco wspomaga trawienie białek i szacuje się, że jest
on w stanie rozłożyć tysiąckrotnie większą objętość białka niż
wynosi jego waga. Dlatego spożywanie ananasa jest zalecane dla
wszystkich osób, które są na diecie odchudzającej.
Jaki ananas jest najzdrowszy
Bromelina występuje w największym stężeniu w ananasie świeżym.
Dlatego zawsze kupuj ananasy pod tą postacią. Po obraniu ich ze
skórki mają doskonały, orzeźwiający smak i zapewniają największą
podaż witamin i składników mineralnych.
Unikaj ananasów w puszce, które zanurzone w słodkim syropie nie
tylko pozbawione są większości składników odżywczych i bromeliny,
ale także zawierają wielokrotnie więcej kalorii niż świeże ananasy i
mogą przyczyniać do powstawania otyłości zamiast do jej zwalczania.
Źródło:
LINK!
ANANAS POMAGA W ODCHUDZANIU
Ananas to nie
tylko doskonałe źródło witamin, ale przede wszystkim doskonały
pomocnik w zrzucaniu zbędnych kilogramów.
Ananas, którego oryginalna nazwa brzmi nana pochodzi z Brazylii.
Historia tego smacznego owocu jest bardzo długa i trudna. Przez
wieki bowiem ananas był niedoceniany i trudny do utrzymania w
świeżości co powodowało, że przez długi okres czasu owoc był bardzo
drogi i dostępny jedynie dla nielicznych. Sytuacja diametralnie
zmieniła się po drugiej wojnie światowej. Dzisiaj ananas jest
powszechnie dostępną przekąską, która swoim bardzo egzotycznym
wyglądem przypomina nam Hawaje. To właśnie Hawaje zaopatrują obecnie
aż 3/4 Europy w żółte ananasy.
Bromelina
Ananas jest powszechnie polecany jako owoc nietuczący dla osób
dbających o sylwetkę oraz zdrowy wygląd. I to nie tylko z powodu
swojej niskiej kaloryczności. Otóż cała tajemnica odchudzających
właściwości ananasa tkwi w jego składzie. Ananas oprócz witamin,
kwasów, waniliny zawiera spore ilości błonnika oraz bromeliny. I
właśnie ten ostatni składnik o bardzo niecodziennej nazwie ułatwia
trawienie białek, skrobi oraz tłuszczy. Co najważniejsze enzym
bromeliny w idealny dla kondycji naszego żołądka rozkłada wszelkie
białka. Dzięki temu wzbogacenie menu w ananas pomoże w dłuższej
perspektywie przyspieszyć procesy trawienia, a tym samym przemianę
materii.
Błonnik
W ananasie odnajdziemy także bardzo pożądany dla pięknej sylwetki
błonnik. Błonnik wspomoże działanie bromeliny, działając podobnie
jak ona. Przede wszystkim reguluje on prace przewodu pokarmowego.
Poza tym to właśnie dzięki zawartemu w ananasie błonnikowi często po
zjedzeniu owocu z hawajskich wysp szybko odczuwasz sytość w żołądku.
Błonnik skutecznie pęcznieje w żołądku dzięki cudownym składnikom
pektyny oraz celulozy. Dodatkowo jak żadna inna substancja pozwoli
obniżyć stężenie glukozy we krwi.
Woda
W zaleceniach wszelkich diet oraz porad dietetyków jedną z głównych
pozycji zajmuje woda. Kiedy się odchudzamy powinniśmy wypijać duże
ilości płynów. Świetnym źródłem płynów są owoce, a zwłaszcza ananas
zawierający sporą ilość wody, która pomoże usunąć toksyny z
organizmu. Na dodatek woda w skuteczny sposób pozwala "oszukać"
żołądek, powodując spadek łaknienia. Kawałek ananasa zjedzony na
przykład przed kolacją sprawi, że zjesz mniej niż zazwyczaj.
Źródło:
LINK!
|