Cebula i czosnek od wieków ratowały ludzi przed czarną ospą i dżumą
(czarną śmiercią).
Kryją w sobie znacznie więcej tajemnic i słyną nie tylko ze swojego
wyjątkowego smaku, ale także właściwości leczniczych. Tak cebula,
jak i czosnek mają potężne antybakteryjne i antyseptyczne
właściwości.
CEBULA:
Należy do najbardziej rozpowszechnionych i lubianych roślin
warzywnych i przyprawowych na świecie, znajduje również zastosowanie
jako roślina lecznicza. Surowcem zielarskim jest świeża cebula,
zbiera się wyłącznie zdrowe i dojrzałe cebule.
Na Wschodzie i krajach śródziemnomorskich uprawiano cebulę od
najdawniejszych czasów. Egipcjanie używali ją jako pożywienia dla
niewolników wznoszących gigantyczne grobowce faraonów, zapobiegała w
szerzeniu się chorób epidemiologicznych. Jak podają stare kroniki,
nie było wolno spożywać krajanej cebuli (powoduje łzawienie) w
starożytnym Egipcie, w "święta radosne".
Używa się jej jako środka wzmacniającego trawienie i pobudzającego
apetyt, w celu obniżenia poziomu cukru we krwi, i jako środka
wykrztuśnego. W pewnych wypadkach cebula daje pozytywne wyniki jako
środek przeciw robakom. W medycynie ludowej stosuje się cebulę
zewnętrznie przeciw owrzodzeniom, sok z cebuli wpuszczony do nosa
hamuje katar. Liczne łuski okrywające cebulę ("koszule"), zależnie
od ilości, zapowiadały według ludowych wierzeń bardziej lub mniej
ostrą zimę. Wartość kaloryczna cebuli jest mała (10 dkg cebuli
surowej = 50 kalorii), natomiast zawiera ona cenny zespół witamin A,
B, C i bogaty asortyment soli mineralnych. Zawartość krzemu i wapnia
koniecznego do budowy i wzmocnienia kości sprawia, że cebula jest
wskazana jako pożywienie dla młodzieży i starców. Dzięki siarce,
potasowi i jodowi cebula ma właściwości antytoksyczne i
antyinfekcyjne. Także działania moczopędne zostały potwierdzone
badaniami. Zaleca się spożywanie cebuli chorym na marskość wątroby
oraz ludziom otyłym. Jeśli chodzi o kulinaria to cebula nie należy
do jarzyn łatwostrawnych, ta najsmaczniejsza smażona - najdłużej
zalega w żołądku!. Najzdrowsza i najlepiej tolerowana przez organizm
człowieka jest cebula surowa, dokładnie przeżuta. Do surówek z
dodatkiem cebuli nie zaleca się dodawać octu, ponieważ kwas octowy
utrudnia jej trawienie.
CZOSNEK:
Zwany "lekiem biedaków" posiada właściwości antybiotyczne, jest
naturalnym, dostępnym środkiem na wiele schorzeń i dolegliwości. W
medycynie dobre wyniki daje stosowany przy wzdęciach i zwalczaniu
pasożytów przewodu pokarmowego. Ponadto obniża ciśnienie krwi i
działa żółciopędnie, jak również hamuje rozwój bakterii i grzybów
pleśniowych. Przy zewnętrznym stosowaniu drażni skórę i u osób
wrażliwych może spowodować stany zapalne i pęcherze. Czosnek
przypisuje się do wewnętrznego użytku przy wysokim ciśnieniu krwi i
zwapnieniu żył, przy wzdęciach, infekcyjnym nieżycie jelit, przeciw
owsikom i innym pasożytom przewodu pokarmowego. Czosnek posiada
wybitne właściwości antybiotyczne, żuty nie tylko odkaża jamę ustną,
zabija w niej bakterie, ale jest środkiem infekcyjnym przeciw
schorzeniom żołądka i jelit. Spożywany systematycznie i w małych
ilościach wpływa korzystnie na przemianę materii i obniża
nadciśnienie.
Cebulę i czosnek w celach leczniczych można używać na różne sposoby.
Nasi przodkowie wiedzieli, że cebula i czosnek są bardzo skuteczne w
leczeniu chorób gorączkowych, zaraz, w tym dżumy.
W obecnej sytuacji kiedy przyszło nam zmagać się z nieznanymi przez
nas wirusami ludzie przypominają sobie o wspaniałym działaniu cebuli
i czosnku.
JAK SOBIE POMÓC?
Cebulę należy pokroić w plasterki i nacierać nią chore części ciała,
w tym klatkę piersiową. Kiedy cebula ściąga choroby robi się czarna
i chory szybko zdrowieje.
Dobrze jest postawić cebulę przy chorym. Odkroić oba końce, nabić
cebulę na widelec i włożyć widelec do słoika z cebulą do góry.
Pozostawić na noc blisko łóżka chorej osoby. Rano w skażonym
powietrzu cebula będzie czarna od zarazków, ulega zniszczeniu a
chory zdrowieje.
Dawniej znachorki, zielarki siekały cebulę i czosnek i wkładały do
skarpetek, w ten sposób ochraniały siebie i innych od choroby.
Dzisiaj to wydaje się śmieszne i okropne śmierdzieć czosnkiem i
cebulą, ale jeśli ma to nas uchronić przed chorobą warto spróbować.
Chłonne właściwości cebuli znane były już od czasów starożytnych,
oczyszczano za jej pomocą powietrze ze szkodliwych zapachów.
"Gdy dom był odwiedzany przez zarazy - pisze Lee Pearson w "Elizabethans"-
plasterki cebuli zostały na płytkach
w całym domu do 10 dni po ostatnim przypadku choroby czy śmierci
chorego. Plasterki cebuli miały absorbować elementy zakażenia."
Medycyna ludowa stosuje podobne metody do chwili obecnej, np.
ukąszenie osy lub innych owadów. Miejsca ukąszenia smaruje się
cebulą.
"Technika cebulowa" jest prewencją do odwrócenia wszelkich chorób
zakaźnych w tym: ospy, grypy i innych chorób zakaźnych,
gorączkowych.
Są różne teorie:
-jedni twierdzą, że cebula pochłania trującą atmosferę
-drudzy, że cebula może wchłonąć wszystkie zarazki w chorym
pomieszczeniu i uleczyć choroby.
Kiedy cebulę stosujemy prewencyjnie powinna być często zmieniana a w
przypadku choroby zawsze
kiedy zmienia kolor na czarny. W przypadkach ciężko chorych powinna
być usuwana codziennie i zastąpiona świeżą.
"Wielokrotnie obserwowano, że plaster cebuli w bezpośrednim
sąsiedztwie z zarazą (np, domu sąsiada) działa jak "tarcza
chroniąca". Plastry cebuli w sali chorych wyłapują wszelkie
zarazy i zapobiegają chorobom.
(Publikacja z roku 1887 w Western Dental Review)
Zasłyszana historyjka od pewnego
Włocha:
Kiedy był dzieckiem znalazł się w szpitalu, był bliski śmierci. Jego
włoska babcia kiedy go odwiedziła w szpitalu i zobaczyła w jakim
jest stanie kazała rodzinie kupić dużą cebulę i parę białych
bawełnianych skarpet. Pokroiła cebulę w plasterki, ułożyła na jego
stopach ubierając na to skarpetki. Rano po przebudzeniu chory zdjął
skarpetki. Plastry cebuli były czarne a on nie miał gorączki.
PRZEPISY NA SYROP,
KTÓRE UODPARNIAJĄ ORGANIZM:
Syrop z cebuli, czosnku, cytryny i
miodu
Składniki
- 6 główek dużej cebuli
- 2 główki czosnku
- 2 cytryny
- miód
Cebulę i czosnek obrać, pokroić na drobne kawałki. Dodać sok z
cytryn, wszystko wymieszać i zalać miodem. Miód powinien przykryć
pokrojoną cebulę i czosnek. W krótkim czasie otrzymamy syrop. Należy
go zlać w ciemną szklaną butelkę, szczelnie zamknąć i trzymać w
chłodnym miejscu. Pić codziennie 1- 2 łyżki stołowe.
Syrop z czosnku, cytryny i miodu
Składniki:
- 2 główki czosnku
- 2 cytryny
- 4 łyżki miodu
- dwie szklanki przegotowanej wody
Zmiażdżyć czosnek, dodać sok z cytryn, miód i przegotowaną wodę.
Odstawić przygotowany napój na dwie doby i pić dwa razy dziennie po
dwie łyżki.
Cebulę, którą użyjemy prewencyjnie nie wolno używać do
gotowania, lecz wyrzucić!
|