Jeszcze ca łkiem
niedawno temu na porządku dziennym funkcjonowało przekonanie, że
tłuszcze jako składnik pokarmowy zawierający najwięcej kalorii
wywierają jednoznacznie negatywny wpływ na zdrowie człowieka.
Okazuje się jednakże, że istnieją tłuszcze, które są niezbędne, do
tego, by ludzki organizm mógł funkcjonować prawidłowo, jak też mogą
odgrywać bardzo ważną rolę w profilaktyce rozmaitych schorzeń. Są to
m.in. kwasy omega-3, będące fundamentem opracowanej przez niemiecką
biochemik dr Budwig diety, która może mieć zastosowanie zarówno w
profilaktyce, jak i leczeniu chorób przewlekłych.
Dr Johanna Budwig
(1908-2003)
To niemiecka naukowiec, która
swoje nauki pobierała na Uniwersytecie z Münster, gdzie wykształciła
się w zakresie farmacji, biochemii, a także nauk przyrodniczych,
takich jak biologia, botanika, chemia i fizyka. Ukończyła wiele
kursów medycznych, zdobyła tytuły doktora chemii i fizyki. Aż 7 razy
nominowano ją do nagrody Nobla.
Po zakończeniu II wojny
światowej poświęciła się badaniom wpływu farmaceutyków i
przetworzonej żywności na ludzkie zdrowie. W centrum jej
zainteresowań znalazło się oddziaływanie na organizm człowieka
przetworzonych tłuszczów. Była jednym z pierwszych naukowców, którzy
podjęli się opisania znaczenia kwasów NNKT (w szczególności omega-3)
dla ludzkiego zdrowia, a ponadto zróżnicowała kwasy tłuszczowe na
nienasycone oraz nasycone.
Na początku swojej
działalności badawczej w tym zakresie prowadziła współpracę z
wieloma czołowymi, niemieckimi szpitalami i klinikami, jednak z
czasem zdecydowała się otworzyć własną klinikę, której głównym celem
miała być pomoc tym pacjentom, którym ówczesna akademicka medycyna
pomóc już nie była w stanie.
Dr Budwig zaczęła poszukiwać
niefarmakologicznego, naturalnego sposobu na leczenie za pomocą
diety, która miałaby być oparta na zapewnieniu organizmowi możliwie
najmniej przetworzonych związków. Najważniejszym rezultatem jej
pracy było opracowanie diety, którą dzisiaj nazywamy jej nazwiskiem.
Dieta dr Budwig
opracowana
przez dr Budwig jest bardzo podobna do diety
śródziemnomorskiej i odpowiada obowiązującej piramidzie żywienia.
Zapewnia dostarczenie wielu antyoksydantów, kwasów omega-3 oraz
złożonych węglowodanów i błonnika. Nakłania ona do tego, by zmienić
złe nawyki żywieniowe i wybierać możliwie najmniej przetworzone
produkty.
Dr Budwig tak wypowiadała się
na temat opracowanej przez siebie diety:
„To nie ma nic wspólnego z
przestrzeganiem jakiejś surowej diety, to tylko kwestia
rozstrzygnięcia, jakie pożywienie ma dla naszego zdrowia największą
wartość, a jakie nie daje nic, czy wręcz szkodzi. (...) Należy być
tylko świadomym, gdzie ukrywają się szkodliwe tłuszcze, na przykład
w ciastkach, ciastach, wędlinach, kiełbasach. (...) Przywrócenie
naszego podstawowego pożywienia - olejów, białek, warzyw i owoców -
jest niezmiernie ważne. Kiedy środki chemiczne, metody
konserwowania, antybiotyki (chów zwierząt) i procesy oczyszczania
zamieniają pożywienie w źródło zagrożenia, powinniśmy się ich
troskliwie wystrzegać”.
Swoją dietę dr Budwig
pierwotnie wykorzystywała (z pozytywnymi skutkami) do leczenia
pacjentów cierpiących na choroby nowotworowe, w późniejszych etapach
także tych ze stwardnieniem rozsianym, czy chorobami przewlekłymi,
posiadającymi podłoże zapalne. Współcześnie dieta dr Budwig posiada
znacznie szersze zastosowania, zaś profilaktyczna i lecznicza
skuteczność jej podstawowego elementu - kwasów omega-3 -
potwierdzona jest dzisiaj licznymi wynikami przeprowadzonych
dotychczas badań.
Zasady diety dr Budwig
Najbardziej charakterystyczne
dla tej diety jest to, że w początkowym etapie jej stosowania,
trwającym od kilku tygodni do nawet kilku miesięcy, jedynym
wskazanym źródłem tłuszczu powinien być olej lniany i ryby. Należy
zrezygnować z pozostałych tłuszczów, zwłaszcza nasyconych tłuszczów
zwierzęcych. Takie postępowanie ma na celu wysycenie tkanek kwasami
omega-3, a także skuteczne uzupełnienie ich niedoboru.
-Olej lniany, który stanowi
bogate źródło tłuszczy omega-3 należy spożywać w postaci tak zwanej
PASTY, np. połączony z białym, chudym serem. Olej z serem i
dodatkiem chudego jogurtu albo kefiru należy miksować blenderem do
czasu, aż uzyskamy jednolitą masę o konsystencji podobnej do
konsystencji majonezu. Dzięki takiemu połączeniu tych składników
zapewnione zostaje szybkie wchłanianie zawartych w daniu kwasów
tłuszczowych przez układ pokarmowy i transportowanie ich do komórek
organizmu.
-W przypadku diety
profilaktycznej należy spożywać 2 stołowe łyżki oleju dziennie.
Jeżeli dieta prowadzona jest w celach leczniczych ilość ta powinna
być zwiększona do 4-6 łyżek (w połączeniu z 12,5 dkg białego,
chudego sera).
-Pastę - zależnie od tego, co
się lubi - spożywać można z rozmaitymi dodatkami ziołowymi, z
dodatkiem warzyw lub owoców, albo na słodko - np. z bakaliami bądź
miodem.
-W diecie dr Budwig zaleca się,
by codziennie spożywać zmielone siemię lniane w ilości kilku łyżek.
Stanowi ono bardzo bogate źródło białka, witamin, błonnika,
naturalnych przeciwutleniaczy i minerałów. Siemię lniane może być
dodawane do pasty, bądź mieszane z jogurtem albo kefirem.
-Z uwagi na dużą zawartość
pożytecznych bakterii oraz łatwostrawnego białka, wskazane jest
także codzienne spożywanie fermentowanych wyrobów mlecznych.
Umożliwia to m.in. produkcję (przez zasiedlające jelito grube
bakterie) witamin z grup B i K, wspomaganie układu odpornościowego i
neutralizację toksyn. Należy codziennie wypić jedną szklankę mleka
acidofilnego, maślanki, jogurtu lub kefiru.
-W celu osiągnięcia najlepszych
rezultatów osoby, które zdecydowały się na dietę dr Budwig powinny
zadbać o to, by zrezygnować w swoim jadłospisie z innych tłuszczów
(poza olejem lnianym), a także słodyczy oraz produktów posiadających
dodatki cukru (takich jak np. słodzone soki i napoje, dżemy i inne).
Alternatywę dla cukru stanowić może miód.
-Ograniczona powinna być
również ilość spożywanego mięsa oraz wędlin, ponieważ przy ich
produkcji stosuje się zbyt wiele różnego rodzaju konserwantów,
polepszaczy smakowych oraz zapachowych i wypełniaczy.
-Powinno się zadbać o to, by
żywić się produktami świeżymi, niekonserwowanymi chemicznie.
- Należy jeść świeże warzywa
oraz owoce, a także wykonane z nich soki.
(...)
cdn...
Źródło:
LINK!
|