1. HERBATA SZAŁWIOWA
Do płukania i przemywania szałwię zalewa się wrzątkiem na 10 minut.
Do picia: wrzucić jedną, maksymalnie dwie łyżeczki pełne szałwi na
pół litra wrzącej wody i gotować dokładnie przez 3 min, by pozbyć
się olejków eterycznych i uwolnić enzymy eteryczne niezbędne dla
wszystkich gruczołów, rdzenia kręgowego, wiązadeł i tarcz kręgowych
(dlatego należy zawsze, przez całe
życie pić szałwię). Po trzech minutach gotowania można odwar
mięty pieprzowej, melisy, po czym zostawić do naciągnięcia na 10
minut pod przykryciem. Dodatkowe zioła można stosować jednocześnie
bądź którekolwiek z nich oddzielnie.
2. HERBATA NERKOWA
Jest to mieszanka składająca się z:
- 15 g skrzypu polnego,
- 10 g pokrzywy zwyczajnej (najlepiej
zbieranej na wiosnę),
- 8 g rdestu ptasiego,
- 6 g dziurawca.
Taka porcja wystarcza dla jednej osoby na 3 tygodnie. Jedną szczyptę
(między dwoma palcami) mieszanki zalać filiżanką wrzącej wody i
zostawić do naciągnięcia przez 10 minut pod przykryciem. Następnie
odcedzić i pozostałe na sitku zioła zalać dwoma filiżankami wrzącej
wody, po czym gotować na małym ogniu przez 10 minut, a następnie
odcedzić i połączyć z poprzednim płynem. Powstaje pytanie, dlaczego
właśnie tak należy przygotowywać tę herbatę? Odpowiedź: w herbacie
nerkowej jest 5 składników, których nie należy gotować, ponieważ by
się rozpadły. Jest jednak szósty składnik, a mianowicie kwas
krzemowy, który można otrzymać tylko wtedy, gdy gotujemy herbatę
przez 10 minut.
Herbatę nerkową można pić tylko przez 3 tygodnie 3 razy dziennie:
rano - na czczo, przed obiadem i przed snem wieczorem; za każdym
razem należy pić po pół filiżanki herbaty o temperaturze pokojowej.
Herbatę nerkową można stosować niezależnie od kuracji totalnej, ale
wtedy należy przestrzegać następujących zasad: nie wolno jeść
wołowiny, wieprzowiny ani żadnej mięsnej zupy, a zioła należy pić
minimum przez dwa, a maksimum przez trzy tygodnie.
3. HERBATA BODZISZKOWA
(bodziszek cuchnący - Geranium
Robertianum)
Jedną szczyptę bodziszka zalać na 10 minut 1 filiżanką wrzącej wody.
Wypijać dziennie 1 filiżankę zimnej herbaty, przy czym należy pić
małymi łykami przez cały dzień - po kilka łyków za każdym razem.
Herbata bodziszkowa jest bezwzględnie konieczna przy wszystkich
typach raka, a szczególnie wtedy, gdy chory był j u ż naświetlany,
bowiem zawiera ona trochę radu. (Wskazówka
praktyczna: jedna szczypta grubo pociętej herbaty to tyle, ile można
uchwycić między trzema palcami, zaś drobno pociętej odpowiada
połowie płaskiej łyżki.) W totalnej kuracji stosuje się
jeszcze herbaty dodatkowe - w zależności od chorego organu (wykaz
podany dalej).
KURACJA 42-DNIOWA
Przez 42 dni nic nie jeść, przyjmować tylko soki warzywne i
odpowiednie herbaty. Soków można pić tyle, żeby nie być głodnym,
jednak nie więcej niż pół litra dziennie (im
mniej, tym lepiej). Kurację najlepiej przeprowadzać przy
użyciu soków otrzymywanych w domu z biologicznie uprawianych warzyw.
MIESZANKA Z SOKÓW WARZYWNYCH
- 300 g czerwonych buraczków
- 100 g marchewki (karotka)
- 100 g bulwy selera
- ok. 30 g rzodkwi
(czerwona, biała, czarna, biały
sopel lodu)
- 1 ziemniak wielkości kurzego jaja - ziemniak nie jest
absolutnie konieczny, z wyjątkiem raka wątroby. Zamiast dodawać
ziemniak do soku można pić herbatę z obierek ziemniaka.
HERBATA Z OBIEREK ZIEMNIAKA
1 garść surowych obierek gotować od 2-5 minut w dwóch pełnych
filiżankach wody. Codziennie pić jedną filiżankę tej herbaty na
zimno po kilka łyków przez cały dzień. Jeżeli herbata nie smakuje
dobrze, to znaczy, że wątroba jej nie potrzebuje, więc można jej nie
pić.
Po odwirowaniu soku ze wszystkich warzyw trzeba go przecedzić przez
bardzo gęste sito lub lepiej przez lnianą ściereczkę, bo w 1/4 litra
soku jest jeszcze jedna łyżeczka pełna osadu-zawiesiny, która jest:
- po pierwsze źle przyswajalna,
- po drugie, jest pokarmem dla raka
Dobrze jest przed totalną kuracją, przez kilka dni obok
normalnego pożywienia pić, około 1/4 1 soku dziennie, by się do
niego przyzwyczaić. Aby przeżyć człowiek musi koniecznie wypić od
1/8 do 1/4 1 płynu dziennie, ale ta ilość nie może być wypita
duszkiem, należy ten płyn pić małymi łykami, mieszając dokładnie ze
śliną, w ciągu całego dnia. Podobnie pijąc soki warzywie i herbaty
ziołowe należy przestrzegać tej zasady.
PRAWIDŁOWA REALIZACJA DIETY
1. Rano na czczo pół
filiżanki herbaty nerkowej wypić małymi łykami
(temperatura
pokojowa).
2. Po 30-60 minutach wypić
1-2 filiżanka ciepłej herbaty z szałwi.
3. Znowu po 30-60 minutach
wypić mały łyk soku mieszając go dobrze ze śliną.
4. Po ok. 15-30 minutach
wziąć znowu łyk soku (w razie
uczucia głodu).
5. Przed południem pije się
sok mniej więcej 10 do 15 razy.
6. Pić sok tylko wtedy, gdy
się czuje głód. W międzyczasie można pić herbatę szałwiową z
dodatkami ziołowymi, chłodną, bez ograniczeń ilościowych, ale zawsze
bez cukru.
7. W południe wypić znowu 1/2
filiżanki nerkowej herbaty.
Po południu pijemy częściej mały łyk soku, aż do 1/2 litra dziennie
(możemy, ale nie musimy tego
wypijać).
Poza tym konieczne jest picie codziennie 1 filiżanki herbaty
bodziszkowej.
8. Wieczorem przed snem
należy wypić pół filiżanki herbaty nerkowej. Picie tych płynów
małymi porcjami powoduje dobre naślinienie i stanowi jednocześnie
małe obciążenie dla organów trawiących.
UWAGA!
W czasie totalnej kuracji antyrakowej nie należy wylegiwać się w
łóżku, przeciwnie, należy pracować, spacerować i zapominać o
jedzeniu i chorobie. Nie wolno palić papierosów ani przebywać w
zadymionych pomieszczeniach. Należy spać w miejscach wolnych od
promieniowania cieków wodnych oraz dokładnie wietrzyć pomieszczenia.
Należy dodatkowo stosować herbaty, przemywania, płukania, kompresy
itp. zalecone przy leczeniu określonego organu!
cdn...
Daniela Gasiecka
|