Marchew należy do warzyw o
najwyższych właściwościach leczniczych. Zresztą nie od dziś
wiadomo, że marchewka to samo zdrowie. Przy tym jest bardzo
tania i dostępna cały rok, przez co nic nie ogranicza nas w
spożywaniu jej.
Nadmiar marchwi w diecie nie ma negatywnego wpływu na nasz
organizm. Warto poznać, jakie konkretnie właściwości ma to
pomarańczowe warzywo i na jakie pomoże nam dolegliwości.
Marchew to doskonałe źródło beta-karotenu.
90% marchewki to woda, 7% to
składniki odżywcze, w tym węglowodany, białka, tłuszcze,
celuloza. Pozostałe 3% stanowią składniki mineralne (potas,
sód, wapń, fosfor, siarka, magnez, żelazo, mangan, miedź,
cynk, kobalt), witaminy (A, B1, B2, B6, C, E, H, K, PP),
kwas foliowy, inozytol, a także związki siarkowe, kumaryny,
alkaloidy i pektyny.
Beta-karoten występujący w marchwi:
-jest silnym antyoksydantem,
-blokuje związki rakotwórcze,
-wpływa na nasz układ odpornościowy,
-dzięki niemu nasza skóra ma ładny kolor.
-marchew chroni nasz wzrok,
-obniża poziom cholesterolu,
-zapobiega chorobom serca i nowotworom
Nie tylko korzeń marchwi ma
dobroczynne działanie, warto także wykorzystywać liście i
nasiona. Marchew działa regulująco, mineralizuje, wzmacnia,
oczyszcza, regeneruje. Stosuje się ją w formie soku, suszu,
pulpy, nasion.
Lista dolegliwości, na które pomoże nam marchewka jest
imponująca:
-zaburzenia przemiany materii,
-nadciśnienie tętnicze,
-białaczka,
-zwężanie naczyń wieńcowych,
-trądzik,
-oparzenia, odmrożenia,
-obniżona ostrość widzenia,
-wrzód żołądka i dwunastnicy,
-niedobór mleka u matek karmiących,
-miażdżyca,
-nowotwór piersi,
-reumatyzm,
-astma,
-anemia,
-biegunka u dzieci.
Marchew jest bardzo dobra na
wzmocnienie. Powinniśmy pić po 1 szklance soku z marchwi
rano i wieczorem. Jeżeli nie lubimy smaku marchwi, nic nie
stoi na przeszkodzie, żeby wzbogacić go jabłkami,
brzoskwiniami czy bananami. Sok zagotowany z mlekiem i z
miodem stanowi doskonały środek na przeziębienie. Czysty sok
z marchwi jest dobrym środkiem wykrztuśnym, dlatego zalecany
jest przy astmie, bronchicie i przy zachrypnięciach.
Świeży sok marchwiowy zachowuje pełnię wartości.
Właściwości
marchwi
-Nieocenione jest działanie
marchwi przy usuwaniu schorzeń żołądkowych i jelitowych -
wspomaga wytwarzanie kwasu mlekowego i octowego.
-Przy nerwicy żołądkowej wystarczy żuć kilka nasionek 3 razy
dziennie dopóki dolegliwości nie ustąpią.
-Ma zastosowanie przy wzdęciach i gazach (napar z nasion
marchwi - 1 łyżeczka na szklankę wrzątku), a także przy
biegunkach dziecięcych.
-Marchew obniża poziom cholesterolu we krwi i ułatwia jego
usuwanie z organizmu. Z tego powodu marchewka powinna
znaleźć się w diecie osób o podwyższonym cholesterolu.
-Duża zawartość witaminy A, która niezbędna jest do
prawidłowego wzrostu i dobrej ostrości widzenia, czyni
marchew naprawdę wartościową.
-Marchew chroni palaczy przed rakiem płuc, gdyż blokuje
związki rakotwórcze dymu papierosowego.
-Oprócz niezwykłych właściwości leczniczych, marchew a także
szerokie zastosowanie w kosmetyce. Bardzo korzystnie wpływa
na stan naszej skóry i jej koloryt. Zmniejsza przebarwienia
skóry. Jest składnikiem wielu kosmetyków do opalania i
pielęgnujących opaleniznę. Wyciąg z marchwi jest składnikiem
kremów, karoten wykorzystuje się do kosmetyków
pielęgnujących twarz.
-Możemy przemywać szyję i dekolt co drugi dzień wacikiem
nasączonym sokiem z marchwi. Dzięki temu nasza skóra będzie
jędrna i odświeżona, zapobiegniemy zmarszczkom.
-Warto także stosować maseczkę z marchwi. Wystarczy raz na
dwa tygodnie nałożyć na twarz i szyję startą marchewkę.
Maseczkę należy trzymać 15 minut., po czym spłukać ciepłą
wodą, a następnie nasmarować twarz kremem silnie
nawilżającym.
Przykładowe przepisy:
Krem z marchewki z imbirem
Potrzebujemy:
-2 łyżki masła,
-1/2 dużej cebuli posiekanej w kostkę,
-230g marchewki obranej i pokrojonej w plastry,
-1 duża pietruszka pokrojona w plastry,
-1 łyżka drobno startego imbiru,
-1/2 łyżeczki startej skórki pomarańczy,
-300 ml bulionu warzywnego,
-60 ml śmietanki 18%,
-sól, pieprz.
Rozpuszczamy masło w rondlu na
małym ogniu. Dodajemy cebulę i gotujemy, mieszając przez 3
minuty, aż lekko zmięknie. Dodajemy marchewkę, pietruszkę,
przykrywamy rondel i gotujemy przez 15 minut (od czasu do
czasu mieszamy), aż warzywa trochę zmiękną.
Dodajemy imbir, skórkę z pomarańczy i bulion. Zagotowujemy,
zmniejszamy ogień do minimum, dusimy pod przykryciem przez
30-35 minut, aż warzywa będą miękkie.
Zdejmujemy z ognia, miksujemy w blenderze, przelewamy do
czystego rondla, dodajemy śmietankę, doprawiamy solą i
pieprzem. Krem podajemy na ciepło, posypany świeżo zmielonym
czarnym pieprzem.
Surówka z marchewki
Potrzebujemy:
-2 marchewki,
-1 por,
-sól, pieprz, cukier.
Marchewki myjemy, obieramy,
ścieramy na tarce na średnich oczkach. Por myjemy,
przekrawamy wzdłuż na pół i kroimy w półkrążki. Marchewkę i
pora mieszamy, doprawiamy cukrem, solą i pieprzem. Wszystko
mieszamy. Dobrze jest wstawić do lodówki na pół godziny.
Placki ziemniaczano-marchewkowe
Potrzebujemy:
-dużą marchewkę,
-2 średnie ziemniaki,
-1 mała cebula,
-czubata łyżka mąki ziemniaczanej,
-jajko,
-sól, pieprz, 1/4 łyżeczki cynamonu, 1/4 łyżeczki imbiru w
proszku,
-olej do smażenia, 1 łyżeczka oliwy extra virgin.
Marchewkę myjemy, obieramy i
tarkujemy na dużych oczkach. Ziemniaki i cebulę obieramy,
trzemy i umieszczamy na sitku. Odciskamy dokładnie z soków i
dodajemy do marchewki. Wsypujemy mąkę ziemniaczaną, dodajemy
roztrzepane jajko, sól, pieprz, imbir i cynamon. Na patelni
rozgrzewamy olej z oliwą. Delikatnie mieszamy wszystkie
składniki i smażymy. Nakładamy po jednej łyżce stołowej
tartych warzyw i smażymy tak jak zwykłe placki ziemniaczane.
Odkładamy na ręczniki papierowe, żeby odciekł tłuszcz.
Możemy podawać z dodatkami, np. z jogurtem, sosem
pieczarkowym, rzeżuchą, jajkami.
Marchew jest warzywem, które należy, a nawet trzeba
spożywać. Ma bardzo dobry wpływ na nasz organizm. Ma mnóstwo
dobroczynnych właściwości, eliminuje ryzyko zapadnięcia na
niektóre choroby. Wzmacnia nas i czyni zdrowszymi.
Najbardziej wartościowa jest surowa, można jednak
przygotowywać ją i dodawać na wiele sposobów. Oprócz swoich
silnych właściwości leczniczych jest bardzo dobra dla naszej
cery - poprawia jej koloryt, czyni ją jędrną i gładką.
Parafrazując znane powiedzenie
- jedna marchewka dziennie trzyma lekarza z dala ode mnie.
Źródło:
LINK!
|