Brytyjscy
medycy przebadali jeden z najbardziej popularnych "rosyjskich"
p³odów rolnych - burak æwik³owy - i doszli do wniosku, ¿e jego sok
mo¿e czyniæ z ludzkim organizmem prawdziwe cuda.
Przy s³owie "superprodukt" wyobra¿amy sobie mieszankê jakich¶
egzotycznych owoców, które rosn± wy³±cznie w jednej wiosce w
Indonezji, oraz miêsa zwierzêcia, które jest hodowane na zboczu
jednej jedynej afrykañskiej góry. Rzeczywisto¶æ jest znacznie
bardziej prosta - superpo¿ytecznymi mog± byæ najbardziej zwyk³e
produkty, jednak z tego powodu, ¿e przyzwyczaili¶my siê do nich,
widz±c je na swoich sto³ach na co dzieñ, nie przyjdzie nam do g³owy
zastanawiaæ siê nad ich w³asno¶ciami. Na szczê¶cie, robi± to za nas
uczeni: brytyjscy medycy przebadali jeden z najbardziej popularnych
"rosyjskich" p³odów rolnych - burak æwik³owy - i doszli do wniosku,
¿e jego sok mo¿e czyniæ z ludzkim organizmem prawdziwe cuda.
Wed³ug badaczy z Uniwersytetu w Exeter sok z buraka æwik³owego mo¿e,
po pierwsze, wyst±piæ w roli napoju energetyzuj±cego. Do¶wiadczenia
wykaza³y, ¿e zwiêksza on o oko³o 16% wytrzyma³o¶æ cz³owieka,
pozwalaj±c mu byæ odpowiednio d³u¿szej aktywnym fizycznie i
wytrzymywaæ wiêksze obci±¿enia. Przyczyniaj± siê do tego sole
istniej±ce w buraku æwik³owym, które obni¿aj± procesy utleniaj±ce w
organizmie, zwiêkszaj±c tym samym zdolno¶æ oszczêdnego wydatkowania
energii.
Jak zapewniaj± uczeni, taki efekt nie mo¿e byæ osi±gniêty ¿adnymi
innymi znanymi ludzko¶ci ¶rodkami. Uwa¿aj± oni, ¿e ich odkrycie
wezm± pod uwagê nie tylko zwykli ludzie, ale tak¿e profesjonalni
sportowcy: sok z buraka æwik³owego jest faktycznie nowym -
dozwolonym - rodzajem dopingu. Na dodatek sok bêdzie po¿yteczny dla
ludzi cierpi±cych na zak³ócenia procesów metabolicznych, zak³ócenia
w pracy uk³adu sercowo-naczyniowego i nadci¶nienie.
W trakcie badañ uczeni przeprowadzili badania z grup± mê¿czyzn w
wieku od 19 do 38 lat. W ci±gu sze¶ciu dni dostawali oni sok z
buraka æwik³owego (500 ml dziennie), a nastêpnie przeprowadzili z
nimi seriê testów fizycznych. W nastêpnym etapie zamiast soku
uczestnicy dostawali przez taki sam okres placebo, a potem testy
zosta³y powtórzone.
Zgodnie z oczekiwaniami uzyskane przez uczestników badañ wska¼niki
po "buraczanym" te¶cie by³y znacznie wy¿sze. Badani mogli d³u¿ej i
szybciej je¼dziæ na rowerze, nie mêczyli siê, a po próbie
obci±¿eniowej mieli lepsze samopoczucie. Na razie medycy nie poznali
dok³adnie mechanizmu dzia³ania soku na nasze samopoczucie, ale
planuj± dalej prowadziæ badania w tym kierunku.
Jednocze¶nie badacze równie¿ stwierdzili, ¿e pod wp³ywem soku z
buraka æwik³owego badane osoby nie mia³y ¿adnych problemów z
nadci¶nieniem krwi. Nawet podczas fizycznych obci±¿eñ ci¶nienie krwi
pozostawa³o w granicach normy.
Te dane potwierdzaj± wyniki wcze¶niejszych badañ, które wskazywa³y,
¿e sok z buraka æwik³owego ma zdolno¶æ regulowania ci¶nienia krwi.
Grupa uczonych pod kierownictwem prof. Amrity Ahluwalii udowodni³a,
¿e nawet jednorazowe wypicie soku powoduje, po godzinie od wypicia
napoju, wyra¼ne obni¿enie ci¶nienia krwi. Po 3-4 godzinach obni¿enie
ci¶nienia osi±ga swój szczyt i trwa oko³o 24 godziny.
To mo¿e byæ bardzo dobr± nowin± dla miliardów nadci¶nieniowców,
którzy walcz± z nadci¶nieniem za pomoc± regularnego przyjmowania
tabletek. Wed³ug statystyki oko³o 25% ludno¶ci ca³ej planety cierpi
z powodu tej dolegliwo¶ci, a do 2025 roku ich liczba zbli¿y siê do
30%. Tymczasem nadci¶nienie jest uwa¿ane za przyczynê oko³o 50%
wszystkich chorób uk³adu sercowo-naczyniowego i prawie 75% zawa³ów
serca.
- My¶lê, ¿e picie soku z buraka æwik³owego pomo¿e zarówno w
zapobieganiu rozwojowi chorób serca, jak równie¿ pomo¿e rozwi±zywaæ
ju¿ istniej±ce problemy, pomo¿e obni¿yæ procent nadci¶nieniowców na
¶wiecie - cytuje prof. Ahluwaliê "Science Daily".
Porada na czasie
W odró¿nieniu od tradycyjnej, narodowa medycyna dawno wykorzystuje
sok z buraka æwik³owego dla bardzo ró¿norodnych celów, w tym tak¿e i
dla leczenia nadci¶nienia. Na przyk³ad, znany uzdrowiciel Genadij
Ma³achow zaleca stosowanie nastêpuj±cej recepty na podwy¿szone
ci¶nienie:
- starty na tarce korzeñ chrzanu nale¿y zalaæ zimn± wod± i
pozostawiæ na noc,
- rano do chrzanu nale¿y dodaæ pó³ szklanki soku marchwi i pó³
szklanki soku z buraka æwik³owego,
- mo¿na dodaæ sok z po³ówki cytryny i miodu do smaku - miód dobrze
wi±¿e ze sob± zmieszane sk³adniki.
Mieszankê nale¿y spo¿ywaæ dwa razy dziennie po jednej ³y¿ce sto³owej
na 30-40 minut przed jedzeniem.
Zobacz
równie¿:
Burak czyni cuda!
¬ród³o:
LINK!