NATURALNE LECZENIE

OKRA

Warzywo strączkowe dostępne przez cały rok (chociaż zdaję sobie sprawę, że nie w każdym regionie), jednak lepiej rośnie w ciepłym klimacie.

Istnieje wiele sposobów przyrządzania okry. Osobiście polecam okrę nie tylko jako warzywo w kuchni, okra ma duże właściwości zdrowotne i jest bardzo często stosowana w różnych kuracjach przez chińczyków, właśnie ten artykuł wypłynął z rozmowy z Chinką, z którą wczoraj razem kupowałyśmy okrę i wymieniłyśmy się swoimi informacjami na jej temat. Okazało się, że mamy bardzo podobne zdanie na temat dużych zdrowotnych walorów okry.

Okra zmniejsza ryzyko chorób krążenia, obniża cholesterol, kontroluje wagę, reguluje poziom ciśnienia krwi.

Okra jest doskonałym źródłem witaminy C, z grupy B takich jak witamina B6 (pirydoksyna), pomaga w metabolizowaniu węglowodanów, syntezie tłuszczów, aminokwasów, dba o węzły chłonne... zawiera również witaminę B1 (tiaminę), witaminę B3 (niacynę), witaminę B5 (kwas pantotenowy). Ponadto zawiera witaminę A, która poprawia wzrok, kondycję skóry i błony śluzowej, zmniejsza ryzyko zachorowania na raka.

Inne witaminy jakie znajdziemy w okrze to witamina K, która razem z witaminą D i wapniem wspiera kości, dlatego to warzywo jest bardzo cenne dla naszych kości, znajdziemy jeszcze kwas foliowy, żelazo, wapń, mangan, magnez i wiele innych minerałów.

Okra radzi sobie z cukrzycą i chorobami nerek, leczy łuszczycę, likwiduje bolesne oddawanie moczu, zabezpiecza narządy płciowe, a nawet pomaga w leczeniu chorób wenerycznych. Dobrze jest wiedzieć, że okra pomaga w atakach astmy, w tym przypadku dobrze jest spożywać ziarenka okry zmieszane z czosnkiem i miodem. To nasionka okry łagodzą schorzenia klatki piersiowej i podrażnienia gardła. Okra wspaniale pielęgnuje włosy i skórę.

Jak widać okra to przyzwoity wzmacniacz odpornościowy bogaty w przeciwutleniacze i inne witaminy i minerały, radzi sobie z wolnymi rodnikami, a co najważniejsze tworzy zdrowe kości. Okra jest bardzo pomocna w osteoporozie i nie tylko (właśnie kobieta, z którą kupowałam razem okrę brała ją, aby sporządzić dla swojej mamy lekarstwo na ból kolan i zapewniała mnie, że w ciągu tygodnia ból kolan ustępuje zupełnie).

Również znam tą recepturę (tyczącą się kolan), może troszkę inaczej ją stosowałam (można nawet okrę przykładać na obolałe stawy), osobiście dodaję 5 strąków okry do codziennych shaków. Zalecam okrę na bóle w kolanach, jednak nie wszyscy ludzie ją lubią z powodu jej kleistej konsystencji, mnie nie przeszkadza, nawet lubię klej z okry.

Łatwo jest zauważyć, że okra wydziela śliską maź, podobnie jak nasze kolana, inaczej nie poruszają się dobrze, kiedy ta maź się wyczerpuje... i tu z pomocą przychodzi okra, chociaż dzisiaj bardziej w modzie jest kwas hialuronowy i kolagen kupowany w słoiczkach jako gotowiec, ale niestety te suplementy kosztują dużo drożej.

Osobiście uważam, że lepsze są surowe warzywa niż najlepsze suplementy ze sklepowej półeczki. I tu z pomocą przychodzi okra, już po tygodniu picia lekarstwa z okry ból w kolanach mija, uzupełnia płyn, który w miarę czasu zmniejsza się w naszych kościach. Wystarczy jeden tydzień kuracji i czujemy poprawę, a jak zapewniała mnie Chinka po 3 miesiącach znacznie poprawia się stan wszystkich kości, szczególnie w czasie osteoporozy. Lekarstwo jest bardzo proste do zrobienia.

Bierzemy 10 strąków okry, myjemy dokładnie, kroimy na krążki, zalewamy jednym litrem dobrej wody i zostawiamy na noc (10 godzin), a następnego dnia popijamy wodę. Nie wyrzucamy pokrojonej okry, można jej użyć np. do shaków, albo do zupy.

Okra jest warzywem i można dodatkowo przyrządzić z niej fajne dania w kuchni jak np. te poniżej.

Okra ، Bamia ، Bamya Recipe ، Bhindi Sabzi بامیه افغانی

Spicy Okra Soup

Vancouver
11 Oct. 2019

WIESŁAWA