Kokos jest bardzo pożywny, bogaty w błonnik, witaminy i minerały.
Olej kokosowy ma szczególne znaczenie, ponieważ posiada dużo
właściwości leczniczych, daleko więcej, niż inne oleje. Jest szeroko
stosowany wśród azjatów i wyspiarzy z Pacyfiku - uważają, że olej
kokosowy jest lekarstwem na wszystkie choroby. Według nich palma
kokosowa to drzewo życia, jest źródłem żywności i lekarstw. Dopiero
od niedawna odkryto niezwykłe właściwości oleju kokosowego.
Gdziekolwiek rosną drzewa palmowe tam ludzie nauczyli się korzystać
z ich dobrodziejstwa, w tym jako skutecznego leku.
Olej kokosowy różni się od innych olejów, ponieważ jest bogaty w
średnie kwasy tłuszczowe, które są łatwo przyswajalne przez
organizm. Tłuszcze i oleje są nazywane kwasami tłuszczowymi; są
nasycone, jednonienasycone, wielonienasycone kwasy tłuszczowe.
Badania z olejem kokosowym potwierdziły, że możemy czerpać z niego
duże korzyści.
Zanim napiszę jak pomóc sobie za pomocą oleju kokosowego w chorobie
Alzheimera, wprzódy spróbuję wypunktować inne dobrodziejstwa płynące
z oleju kokosowego jako lekarstwa.
1. Właściwości przeciwzakaźne:
-zabija wirusy powodujące grypę, opryszczkę, odrę, wirusy zapalenia
wątroby typu C, SARS, AIDS i inne choroby
-zabija bakterie powodujące wrzody, infekcje gardła, infekcje dróg
moczowych, choroby dziąseł i wgłębienia, zapalenie płuc, rzeżączkę i
inne choroby
-zabija grzyby i drożdże, które powodują kandydozy, grzybice: stóp,
pieluszkowe i inne infekcje
-zabija tasiemce, wszy i inne pasożyty
-zapobiega paradontozie i próchnicy
2. Właściwości energetyczne
-jest źródłem szybkiej energii
-zwiększa energię i wytrzymałość
-zwiększa fizyczne i sportowe osiągnięcia
-wspomaga trawienie i metabolizm
-poprawia trawienie i wchłanianie innych składników odżywczych, w
tym
witamin, minerałów i aminokwasów
-zwiększa wydzielanie insuliny i wykorzystanie glukozy we krwi
-łagodzi stres
-zmniejsza objawy związane z zapaleniem trzustki
-pomaga złagodzić objawy i zmniejszyć ryzyko zdrowotne związane z
cukrzycą
-zmniejsza problemy związane z zespołem złego wchłaniania i
mukowiscydozy
-poprawia wchłanianie wapnia i magnezu
-wspiera rozwój mocnych kości i zębów
-chroni przed osteoporozą
-pomaga złagodzić problemy z woreczkiem żółciowym
-łagodzi objawy związane z chorobą Crohna, wrzodziejącego zapalenia
jelita grubego oraz wrzody żołądka
-poprawia trawienie i pracę jelit ( olej wypity 20 min. przed
posiłkiem
łagodzi objawy zgagi)
-łagodzi ból i podrażnienia spowodowane przez hemoroidy
3. Wzmacnia system odpornościowy
-obsługuje i wzmacnia funkcje układu immunologicznego
-zmniejsza stany zapalne
-naprawia tkanki
-pomaga chronić organizm przed rakiem piersi, jelita grubego i
innymi
nowotworami
-pełni funkcję ochronną jako przeciwutleniacz
-nie tworzy szkodliwych produktów ubocznych w czasie podgrzewania
jak
inne oleje
-pomaga chronić organizm przed szkodliwymi rodnikami, które
przyśpieszają starzenie i choroby zwyrodnieniowe
-nie wyczerpuje rezerw przeciwutleniaczy w organizmie jak to robią
inne
oleje
-poprawia wykorzystanie kwasu tłuszczowego i chroni przed przed
utlenieniem
-pomaga usunąć syndrom chronicznego zmęczenia
-łagodzi objawy związane z łagodnym rozrostem stercza (powiększenie
prostaty)
4. Wspiera serce
-zmniejsza ryzyko chorób serca - poprawia cholesterol
-chroni tętnice od urazu, które są narażone na miażdżycę
5. Wspiera narządy
-chroni przed chorobami nerek i infekcjami pęcherza
-rozpuszcza kamienie nerkowe
-pomaga zapobiegać chorobom wątroby
-wspomaga funkcje tarczycy
-zmniejsza napady padaczkowe
6. Masa i waga ciała
-wspomaga utratę nadwagi poprzez zwiększenie tempa metabolizmu
-jest wykorzystywany przez organizm do produkcji energii, zamiast
być
przechowywany jako tkanka tłuszczowa
-pomaga zapobiegać otyłości
-posiada mniej kalorii niż inne tłuszcze
7. Zdrowa skóra i włosy
-stosowany miejscowo pomaga stwarzać barierę ochronną na skórze, co
odwraca infekcje
-zmniejsza objawy związane z łuszczycą, wypryskami, zapaleniem skóry
-zmiękcza skórę i pomaga złagodzić suchość, łuszczenie się
-zapobiega zmarszczkom, zwiotczeniu skóry i plamom starczym
-powoduje zdrowy wygląd włosów i cery
-zapobiega szkodliwemu działaniu promieni ultrafioletowych ze słońca
-pomaga zwalczyć łupież.
Olej kokosowy można stosować w chorobach domowych zwierząt,
szczególnie kiedy mają wysypki na skórze i inne skórne problemy.
Należy wetrzeć w skórę parę kropli oleju kokosowego w chore miejsce,
Zwierzęta mogą go lizać bez obawy o skutki uboczne.
CHOROBA ALZHEIMERA
Choroba Alzheimera (łac. Morbus Alzheimer, ang. Alzheimer's disease)
- postępująca, degeneracyjna choroba ośrodkowego układu nerwowego.
Choroba Alzheimera polega na zmianach zwyrodnieniowych w mózgu, a
dokładniej zaniku tkanki nerwowej. Postępujące stopniowo zaburzenia
działania mózgu doprowadzają w efekcie do utraty pamięci, zdolności
uczenia się, pojmowania, trzeźwego myślenia, oceny sytuacji,
pogorszenia umiejętności komunikacyjnych i znacznego obniżenia się
zdolności radzenia sobie z czynnościami życia codziennego.
Nazwa choroby pochodzi od nazwiska niemieckiego psychiatry i
neuropatologa Aloisa Alzheimera, który opisał tę chorobę w 1906r.
Epidemiologia - jest to najczęstsza przyczyna występowania otępienia u osób powyżej
65 roku życia. Ocenia się, że na świecie choruje na chorobę
Alzheimera ok. 30 mln osób, w Polsce ok. 200 tys. Ze względu na
starzenie się społeczeństw w krajach uprzemysłowionych zakłada się,
że liczba chorych do roku 2050 potroi się.
Początek choroby występuje zwykle po 65 roku życia. Przed 65 rokiem
życia zachorowania na chorobę Alzheimera stanowią mniej niż 1%
przypadków. Badania epidemiologiczne stwierdzają, że zapadalność na
chorobę Alzheimera wzrasta z wiekiem - u osób po 65 roku życia
stwierdza się ją u ok. 14%, a po 80 roku życia w ok. 40%. Po 85 roku
życia częstość otępienia naczyniopochodnego zwiększa się w
porównaniu z chorobą Alzheimera wśród chorych z otępieniem
(źródło - wikipedia).
Choroba Alzheimera (AZS) charakteryzuje się stopniowym spadkiem
tempa metabolizmu glukozy w mózgu. Nie jest do końca jasne dlaczego
w tej chorobie jest zaburzony metabolizm glukozy. Mózg bez
właściwego paliwa umiera. Istnieje alternatywne źródło energii dla
komórek mózgu - tłuszcze, zwane ciałem ketonowym. Organizm wytwarza
ketony podczas przekształcania tłuszczów w energię. Jeśli organizm
jest pozbawiony węglowodanów, wytworzy ketony naturalnie. Niestety
ciężko jest wyciąć całkowicie węglowodany z diety, lecz można temu
zaradzić poprzez spożywanie olejów, który mają średnio łańcuchowe
glicerydy (MCT). Kiedy olej jest trawiony wątroba zmienia go w
ketony. Również podczas głodówek tłuszcze są zamieniane w ketony. W
ciągu pierwszych tygodni życia ketony dostarczają ok. 25% energii
noworodkom, aby mogły przetrwać.
Mózg stanowi tylko 2% całkowitej masy ciała, ale zawiera 25%
całkowitego cholesterolu. Cholesterol jest potrzebny w mózgu jako
przeciwutleniacz, elektryczny izolator - w celu zapobiegania
wyciekom jonów. Jest strukturalnym rusztowaniem dla sieci neuronowej
i funkcjonalnym składnikiem wszystkich błon komórkowych. Cholesterol
jest także swoistym opakowaniem i jest wykorzystywany w
przekazywaniu neuroprzekaźników. Wszystko to jest niezbędne do
prawidłowego funkcjonowania mózgu. U ludzi z chorobą AZS badania
pokazują niedobór cholesterolu. Natomiast wysoki poziom cholesterolu
zauważono u ludzi długowiecznych, a także lepszą ich pamięć i
obniżone otępienie umysłowe. I tak, ten sam cholesterol, którego
unikamy w obawie przed chorobami serca pomaga naszemu mózgowi.
Wiadomo, że płynne oleje roślinne - wielonasycone są podatne na
utlenianie i jełczenie, dlatego są toksyczne. Olej kokosowy to
tłuszcz działający jak węglowodan będący pokarmem dla mózgu.
W prowadzonych badaniach, między innymi przez dr. Mary Newport
zauważono dużą poprawę sprawności poznawczej we wczesnych stadiach
AZS, już 90 minut po podaniu pojedynczej dawki - 40 gram średnio
łańcuchowych glicerydów zawartych w oleju kokosowym. Olej ten
zawiera ok. 66% trójglicerydów.
Mózg może odbudowywać neurony i funkcje nerwów w mózgu, które ulegną
uszkodzeniom, wystarczy tylko wprowadzić właściwą dietę, stosując
regularne ćwiczenia fizyczne, umysłowe i utrzymywanie regularnych
relacji społecznych.
Szczególne ważna jest dieta bogata w warzywa, owoce i z niską
zawartością nasyconych tłuszczów uzupełniona w szczególności w:
witaminy z grupy B (szczególnie B12), kwas foliowy, curry, kwasy
tłuszczowe omega 3, warzywne i owocowe soki, wysokie dawki witaminy
E, unikanie alkoholu.
Z przeprowadzonych badań dr. Mary Newport wynika, że terapeutyczna
dawka średniołańcuchowych trójglicerydów wynosi 20 g dziennie. Z
wyliczeń dr. wynika, że ponad 2 łyżki oleju kokosowego (ok. 35 ml
lub 7 płaskich łyżeczek) dostarczy 20 mg tych trójglicerydów. Chorym
z AZS zaleca się 4 - 5 łyżek dziennie, w dwóch porcjach: rano i
wieczorem podczas posiłku. Po podaniu oleju kokosowego już na piąty
dzień zauważono znaczną poprawę u chorych z Alzheimerem.
Chorzy z ASZ powinni unikać takich olejów jak kukurydziany i sojowy,
ponieważ pogarsza stan zdrowia. Inne zdrowe tłuszcze to: masło z
mleka krowiego, które karmione jest trawą, Omega 3 z oleju ryb.
Nie zaleca się produktów rafinowanych: pszenicy i cukrów, żywności o
dużej zawartości białka (jajka) i wszystkich mięs zwierząt, które są
karmione paszą sojową.
Kuracja olejem kokosowym pomoże w chorobie Parkinsona, Huntingtona,
stwardnieniu rozsianym, w stwardnieniu zanikowym bocznym,
lekoopornej padaczce, w cukrzycy typu I i II.
Jeśli chory z ASZ będzie zażywał 5 łyżek 2 x dziennie oleju
kokosowego już po 60 dniach kuracji będzie widać dużą poprawę.
LINK! - Olej kokosowy - dodatkowe informacje
22 Mar. 2012
WIESŁAWA
|