W przemyśle
stosuje się różne glutaminiany (glutaminian sodu, glutaminian
potasu, glutaminian wapnia i kwas glutaminowy) a ich działanie jest
prawie że identyczne. Pozostańmy więc przy ogólnej nazwie
glutaminian.
Patrząc neurologicznie, glutaminian jest narkotykiem. Jest to
związek aminokwasowy wywołujący uzależnienie, który przechodząc
poprzez komórki śluzowe do krwi a dzięki temu bezpośrednio do mózgu,
szkodzi i zakłóca prace mózgu. Dzieje się tak, ponieważ molekuły
glutaminianu ze względu na swoją wielkość bez oporu przekraczają
barierę krew-mózg (blood-brain barrier).
Glutaminian jako narkotyk
W odróżnieniu od innych narkotyków nie powoduje on żadnych
halucynacji czy stanów “high”, tylko wywołuje “tylko” sztuczny
apetyt, zakłócając funkcjonowanie rdzenia mózgowego, który (układ
limbiczny) reguluje podstawowe funkcje naszego ciała a także
odczucia a zatem i poczucie głodu. Poprzez wpływanie na układ
limbiczny glutaminian powoduje nadmierne pocenie się, reakcje
stresowe jak bóle żołądka, podwyższone ciśnienie krwi, kołatanie
serca oraz migreny. Percepcja zmysłowa oraz zdolność uczenia się i
koncentracji po konsumpcji glutaminianu jest wyraźnie ograniczona
przez kilka godzin. U alergików glutaminian może wywołać atak
epileptyczny a nawet paraliż układu oddechowego.
Doświadczenia ze zwierzętami
pokazują trwałe uszkodzenia mózgu
Polepszacz smaku glutaminian podano w ramach doświadczeń szczurom
serwując im zupy w proszku czy chipsy ziemniaczane. Trwałe
uszkodzenia mózgu ujawniły się u wszystkich zwierząt a u ciężarnych
szczurów embriony nie były w stanie wytworzyć sprawnie
funkcjonującego systemu nerwowego. Takie noworodki nie byłyby w
stanie przeżyć w przyrodzie na wolności. Przy poważnych
uszkodzeniach mózgu np.: udarze mózgu do uszkodzenia dochodzi nie
tylko poprzez brak tlenu ale przede wszystkim poprzez wydzielający
się ze zniszczonych komórek glutaminian.
Glutaminian szkodliwy także dla oczu
Jeśli ktoś przez dłuższy czas stosuje pożywienie zawierające
polepszacz smaku glutaminian sodu ryzykuje swój wzrok. Ten fakt
potwierdzili naukowcy z Uniwersytetu Hirosaki w Japonii (Prof. Dr.
Hiroshi Ohguro) według gazety New Scientist. W doświadczeniach na
szczurach udowodniono, że żywność o wysokiej zawartości Glutaminianu
trwale uszkadza siatkówkę i może doprowadzić do utraty wzroku.
Polepszacze smaku mogą się kumulować
Prof. Dr. Hiroshi Ohguro potwierdził że w ramach jego badań stosował
duże ilości Glutaminianu. Nie chciał jednak określać minimalnej
granicy, ponieważ glutaminian potrafi latami się odkładać a jego
szkodliwość objawia się z opóźnieniem. Według Prof. Dr. Hiroshi
Ohguro może to być wyjaśnieniem fenomenu dlaczego tak wiele
pacjentów we wschodniej Azji choruje na specjalną formę jaskry (Glaukomia)
bez typowego podwyższonego ciśnienia w oku.
Badania Dr. Russella Blaylock’a dowiodły, że komórki nowotworowe, do
których dostarczane jest MSG (także Aspartam), wykazują wzmożoną
aktywność do rozprzestrzeniania się w organizmie i tworzenia
przerzutów.
Włoscy naukowcy przeprowadzili szereg badań na (biednych) szczurach.
Przez całe życie, podawano szczurom MSG, aż do ich “naturalnej”
śmierci. Stwierdzono liczne zachorowania na białaczkę i nowotwory
węzłów chłonnych.
Dr Blaylock odkrył występowanie receptorów glutaminowych poza
mózgiem, we wszystkich organach i tkankach. Odpowiadają one za
wychwytywanie naturalnego kwasu glutaminowego, potrzebnego w
organizmie. Kiedy jednak zjesz posiłek, zawierający glutaminian
sodu, jego stężenie we krwi wzrasta 20-krotnie w porównaniu do
stężenia kwasu glutaminowego po naturalnym posiłku. Nawet
jednokrotne spożycie bogatego w MSG posiłku może spowodować biegunkę
(Czy na pewno nigdy nie miałeś/aś rozwolnienia po wizycie w
McDonalds?). Długotrwałe spożywanie pożywienia zawierającego MSG
może wywołać Zespół Jelita Drażliwego (Irritable Bowel Syndrome, IBS),
paskudną przypadłość. Braki magnezu w organizmie powodują
hiperaktywność receptorów glutaminowych. Dr Blaylock powiązuje
również znaczne zwiększenie liczby zgonów spowodowanych nagłą
śmiercią sercową (sudden cardiac death ), ze zwiększonym spożyciem
Glutaminianu sodu. Jeśli masz problemy z sercem - szczególnie przed
wysiłkiem fizycznym - nie pij “dietetycznych” i “energetycznych”
napojów i zwracaj uwagę na przyjmowane wcześniej pożywienie!
Udowodniono również kluczowy wpływ MSG na “epidemię” otyłości wśród
dzieci i młodzieży w USA (obecnie także w Europie). Smażone
przekąski, takie jak Chipsy ziemniaczane czy Chrupki Kukurydziane,
zawierają wielonasycone kwasy tłuszczowe oraz tzw. Tłuszcze Trans -
których wpływ na występowanie otyłości został udowodniony już
kilkadziesiąt lat temu. Jeśli zawierają także dodatki przyprawowe (a
przecież wszystkie chipsy mają jakiś “smak”), receptę na opasły
brzuszek mamy gotową - zamknięta w kolorowym, szeleszczącym
opakowaniu.
MSG, tak jak Aspartam i kilka innych substancji, jest Ekscytotoksną
- wg. Wikipedii ekscytotoksyczność jest to “patologiczny proces, w
którym neurony są uszkadzane i zabijane przez glutaminian i podobne
związki chemiczne.”. Swego czasu w USA wybuchł skandal, którego
powodem było dodawanie przez producentów żywności MSG, do produktów
dla NOWORODKÓW i małych dzieci ! Ekscytotoksyny to silnie toksyczne
substancje, które są w stanie “otworzyć” barierę oddzielająca mózg
od krwi (bbb), co w znacznym stopniu zwiększa ryzyko zachorowania na
poważne schorzenia neurologiczne (skleroza, Choroba Alzheimera) i
wiele innych chorób.