Kuracja 21 dniowa.
Mieszanka na 3 tygodnie:
- 15 g skrzypu,
- 10 g pokrzywy,
- 8 g rdestu ptasiego,
- 6 g dziurawca.
Wszystkie zioła dokładnie mieszamy. 1/2 łyżeczki ziół
zalewamy 1 szklanką wrzątku. Po 10 minutach odcedzamy.
Ponownie bierzemy taką samą ilość mieszanki i zalewamy 2
szklankami wrzątku.
Gotujemy 10 minut, cedzimy i
łączymy z mieszanką, która była przygotowana wcześniej. Te 3
szklanki herbatki wystarczą na 2 dni. (3
x 1/2 szkl. herbatki)
Pić przestudzoną
przez 3 tygodnie.
Po 21 dniach kuracji należy
zrobić 2 tygodniową przerwę.
OSTRE ZAPALENIE NEREK:
Po 50 g
1. Ziele nawłoci (Hb.
Solidaginis)
2. Ziele dziurawca (HB.
Hyperici)
3. Ziele skrzypu polnego (Hb.
Equiseti)
4. Ziele fiołka trójbarwnego (Hb.
Violae tricol.)
5. Kwiat wiązówki (Flos
Ulmariae)
6. Korzeń pieciornika (Rd.
Tormentillae)
7. Korzeń wilżyny (Rd.
Ononidis)
8. Kłącze perzu (Rhiz.
Agropyri)
9. Znamię kukurydzy (Stgm.
Maydis)
10. Liść brzozy (Fol.
Betulaae)
11. Ziele rdestu ptasiego (Hb.
Polygoni avicul.)
Pić w 1-wszym tygodniu 2 x
dziennie po pół szklanki przed posiłkiem, w następnych
tygodniach 3 x dziennie po pół szklanki. (O.
Czeslaw klimuszko)
ZAPALENIE MIEDNICZEK NERKOWYCH:
Po 50 g
1. Kora wierzby (Cort.
Salicis)
2. Strąk fasoli (Peric. Phaseoli)
3. Liść borowki czernicy (Fol.
Myrtilli)
4. Liść podbiału (Fol. Forfarae)
5. Liść pokrzywy (Fol. Urticae)
6. Ziele serdecznika (Hb. Leonuri)
7. Ziele dziurawca (Hb. Hyperici)
8. Ziele świetlika (Hb. Leonuri)
9. Kłącze perzu (Rhiz. Agropyrii)
10. Korzeń mniszka lekarskiego (Rd.
Taraxacil)
Pić 3 x dziennie po szklance cieplej herbatki, 20 minut przed
posiłkiem.
(O. Czesław Klimuszko)
ZAPALENIE
KŁĘBUSZKÓW NERKOWYCH:
Po 50 g
1.
Liść mącznicy (Fol.
Uvae ursi)
2.
Ziele serdecznika (Hb. Leonuri)
3.
Ziele dziurawca (Hb. Hyperici)
4.
Kora wierzby (Cort. Salicis)
5.
Liść podbiału (Fol. Farfarae)
6.
Kwiat bzu czarnego (Flos Sambuci)
7.
Kwiatostan kocanki (Infl.
Helichrysi)
8.
Ziele rdestu ptasiego (Hb.
Polygoni acicul.)
9.
Kora kaliny koralowej (Cort.
Viburni opuli)
10.
Kłącze perzu (Rhiz. Agropyri)
11.
Liść brzozy (Fol. Betulae)
Pić w pierwszym tygodniu 2 x dziennie po pół szklanki przed
posiłkiem,
w następnych 3 x dziennie po pół szklanki.
(O. Czesław Klinuszko)
ZAPALENIE
PĘCHERZA:
po 50 g
1.
Liść jerzyny fałdowanej (Fol.
Rubi frut.)
2.
Liść mięty pieprzowej (Fol.
Menthae piper.)
3.
Liść pokrzywy (Fol. Uricae)
4.
Kwiat bzu czarnego ( Flos
Sambuci)
5.
Koszyczki rumianku (Anth.
Chamomille)
6.
Ziele krwawnika (Hb. Millefolli)
7.
Ziele skrzypu polnego (Hb.
Equiseti)
8.
Liść podbiału (Fol. Farfaraei)
9.
Kłącze perzu (Rhiz. Agropyri)
Pić 2 x dziennie po szklance przed posiłkiem.
(O. Czesław Klimuszko)
|