Wiele badań
potwierdza, że jagody są najlepszym pożywieniem, aby zmaksymalizować
spożycie walczących z chorobami antyoksydantów. Badania wskazują
również, które owoce i warzywa mają najwyższą koncentrację
przeciwutleniaczy.
Antyoksydanty są coraz częściej wymieniane jako związki chemiczne
leżące u podstawy stwierdzeń o korzyściach zdrowotnych owoców i
warzyw.
Odgrywają one rolę w oczyszczaniu ciała z wolnych rodników, które
mogą doprowadzać do uszkodzeń komórek i DNA, co prowadzi z kolei do
starzenia się i wielu chorób przewlekłych, jak nowotwory, cukrzyca
oraz choroby serca.
Badanie opublikowane w Journal of Agricultural and Food Chemistry w
2004 roku, analizowało poziomy antyoksydantów w ponad stu różnych
produktach żywieniowych, włączając w to owoce, warzywa, pieczywo,
płatki śniadaniowe, orzechy oraz przyprawy.
Okazało się, że wśród wszystkich przeanalizowanych owoców żurawina,
borówki, jagody i jeżyny są na samym szczycie listy biorąc pod uwagę
zawartość przeciwutleniaczy. Już jedna szklanka jagód dziennie, jak
uznano, dostarcza zalecaną dzienną dawkę antyoksydantów, aby walczyć
z chorobami.
Kolejne badania, przeprowadzone w roku 2008 na Uniwersytecie Cornell,
potwierdziły, że na szczycie listy owoców bogatych w
przeciwutleniacze znajdują się jagody (włączając w to jeżyny, maliny
i borówki). Przy czym dzikie jagody uznano za najbogatsze źródło. Na
równi z jagodami pod względem zawartości antyoksydantów uplasowały
się granaty.
„Zwiększenie spożycia owoców jest logiczną strategią, aby zwiększyć
spożycie antyoksydantów i zmniejszyć stres oksydacyjny, co może
zredukować również ryzyko nowotworów” - podsumowali naukowcy.
Najbardziej kompleksowe badanie dotyczące zawartości
przeciwutleniaczy w pożywieniu opublikowano w roku 2010 w magazynie
Nutrition Journal (w badaniu uczestniczyło wielu naukowców z różnych
uniwersytetów z całego świata). Przeanalizowano ponad 3100 produktów
żywieniowych - w tym napoje, zioła, przyprawy oraz inne produkty
żywieniowe.
Ogólny wniosek badania wykazał, że produkty roślinne miały znacznie
większą zawartość antyoksydantów niż pożywienie bazujące na mięsie.
Największą zawartość przeciwutleniaczy stwierdzono w jagodach
(włączając w to różne rodzaje jagód).
Źródło:
LINK!
|