Jagoda czy borówka amerykańska
- co jest zdrowsze? Zarówno borówki, jak i jagody działają
uspokajająco i przeciwbólowo, wspomagają pracę oczu, a także
obniżają poziom "złego" cholesterolu (LDL) i podnoszą poziom
„dobrego" (HDL). Jednak czarne jagody są lepszym źródłem
antyoksydantów niż borówki amerykańskie, dzięki czemu
skuteczniej opóźniają proces starzenia. Z kolei borówka jest
skuteczniejsza w profilaktyce niektórych chorób
nowotworowych. Sprawdź, czym powinniśmy się częściej
delektować: jagodami czy borówkami amerykańskimi?
Jagoda, czyli borówka czarna (Vaccinium myrtillus) i borówka
amerykańska, czyli borówka wysoka (Vaccinium corymbosum) to
rośliny z rodziny wrzosowatych, które działają uspokajająco
i przeciwbólowo, a także obniżają poziom „złego"
cholesterolu (LDL) i podnoszą poziom „dobrego" (HDL). Owoce
jagód i borówki amerykańskiej stosuje się także w leczeniu
zespołu przewlekłego zmęczenia (CFS), infekcji skóry,
zaburzeń przewodu pokarmowego, a także chorób nerek i układu
moczowego, ponieważ uniemożliwiają bakteriom przyleganie do
nabłonka dróg moczowych.
Jednak badania naukowe dowodzą, że czarna jagoda zawiera
więcej garbników i jest lepszym źródłem antyoksydantów niż
borówka amerykańska, dzięki czemu skuteczniej opóźnia proces
starzenia. Z kolei borówka amerykańska jest skuteczniejsza w
profilaktyce niektórych chorób nowotworowych i może
zapobiegać marskości wątroby.
Właściwości zdrowotne jagód
Borówka
czernica zawiera więcej garbników niż borówka amerykańska
Suszone jagody i jej liście
zawierają dużą ilość garbników, które uszczelniają błony
śluzowe żołądka, neutralizują szkodliwe produkty przemiany
materii i spowalniają ruchy robaczkowe jelit. W związku z
tym napar z suszonych jagód lub ich liści skutecznie hamuje
biegunkę. Z kolei surowe owoce działają przeczyszczająco, w
związku z tym sok wyciśnięty ze świeżych jagód pomaga w
leczeniu zaparć.
Czarna jagoda (a szczególnie
jej liście), dzięki temu, że zawiera więcej garbników niż
borówka amerykańska, ma silniejsze właściwości
bakteriobójcze i przeciwwirusowe. Ponadto garbniki
neutralizują toksyny i blokują ich wchłanianie przez błony
śluzowe jelita.
Jagody mają większy
potencjał antyoksydacyjny niż borówki
Czarna jagoda działa
skuteczniej jako przeciwutleniacz niż borówka wysoka.
Spośród 23 produktów (głównie owoców i warzyw) znajdujących
się na liście ORAC (liście produktów o dużej zawartości
roślinnych przeciwutleniaczy) zaraz po czarnej aronii (16
062 mikromoli w 100 g), największy potencjał antyoksydacyjny
ma właśnie czarna jagoda leśna (13 427 μ mol TE w jednej
filiżance). Borówki amerykańskie (uprawiane) to także jedne
z bogatszych w antyoksydanty owoce (9 019 μ mol TE w jednej
filiżance), jednak jagody są skuteczniejsze, ponieważ
zawierają przeciwutleniacz z rodziny antocyjanów, którego
nie mają w swoim składzie borówki. Jest to mirtylina (od
niej pochodzi łacińska nazwa jagód), która odpowiada za
elastyczność naczyń krwionośnych oraz wraz z żelazem bierze
udział w produkcji czerwonych ciałek krwi, skutecznie
zapobiegając anemii.
Dla cukrzyków lepsze są jagody
Świeże jagody oraz wyciągi z ich liści zawierają glikozyd (wakcyninę
i glikokininę), który działa podobnie jak insulina - obniża
poziom glukozy we krwi.
Jagoda wspomaga leczenie chorób siatkówki oka
Ekstrakty z jagód stosuje się w zaburzeniach mikrokrążenia w
gałce ocznej oraz przy chorobach siatkówki oka. Jagody
wpływają na odporność naczyń włosowatych, a co za tym idzie
- poprawiają ukrwienie w obrębie tęczówki. W związku z tym
poleca się je osobom z zaburzeniami widzenia o zmierzchu, a
także pracującym przy komputerze czy w złych warunkach
oświetleniowych.
Odchudzasz się? Wybierz jagody - mają mniej kalorii niż
borówki
Czarna jagoda w 100 g zawiera 51 kcal i 9,0 g węglowodanów.
Z kolei borówka amerykańska w 100 g zawiera 57 kcal i sporą
liczbę węglowodanów - 14,49 g, w związku z tym w czasie
odchudzania lepiej sięgnąć po borówkę czernicę.
Borówka
amerykańska - właściwości prozdrowotne
Borówka skuteczna w profilaktyce niektórych chorób
nowotworowych
Borówka amerykańska zawiera duże ilości fitoestrogenu, czyli
hormonu roślinnego, który skutecznie blokuje działanie
enzymów przyczyniających się do powstawania tzw. nowotworów
hormonozależnych, np. niektórych nowotworów piersi, tarczycy
czy wątroby (zarówno u kobiet, jak i u mężczyzn). Podobne,
antynowotworowe właściwości mają też obecne w borówkach dwa
kwasy:
foliowy - wspomaga ochronę organizmu przed rakiem macicy, a
w czasie ciąży wspiera prawidłowy rozwój płodu w łonie
matki;
egalowy - przeciwdziała rozwojowi nowotworów: m.in. płuc,
przełyku oraz krtani.
Borówka wysoka może zapobiegać marskości wątroby
Z
badań przeprowadzonych przez chińskich naukowców wynika, że
owoce borówki amerykańskiej, a konkretnie jednej z jej
odmian - borówki rózgowatej (V. ashei), hamują replikację
wirusa zapalenia wątroby typu C, a tym samym zapobiegają
rozwojowi marskości wątroby oraz działają ochronnie na
hepatocyty (komórki wątroby). Naukowcy z Uniwersytetu w
Miyazaki doszli do wniosku, że znajdująca się w liściach
borówki rózgowatej proantocyjanidyna może spowolnić
replikację wirusa HCV, zlokalizowanego właśnie w wątrobie.
Borówka wspomaga pracę oczu
Borówka amerykańska jest także stosowana w leczeniu chorób
oczu, takich jak zaćma i zwyrodnienie plamki żółtej. Podobno
w czasie II wojny światowej brytyjscy piloci z Royal Air
Force jedli borówkę w celu poprawy widzenia w nocy.
Ważne
Owoce borówki amerykańskiej powinny być jadane na surowo,
ewentualnie po odmrożeniu. Smażone lub gotowane tracą swoje
właściwości odżywczo-lecznicze. W czasie procesów
zachodzących w wysokiej temperaturze owoc traci prawie 20
proc. fitoestrogenów.
Źródło:
LINK!
|