Nagietek (Calendula officinalis) można spotkać na całym
świecie. Rośliny nagietka kwitną cały sezon i są łatwe w uprawie.
W dawnych czasach nagietek był używany znacznie częściej, nawet w
kuchni jako przyprawa, w zastępstwie szafranu. Nagietek był znany w
starożytnej Grecji, Indiach, Egipcie, Arabii. Obecnie stosuje się go
raczej tylko w celach leczniczych, lecz spróbujmy przywrócić
nagietek w swojej kuchni według starego obyczaju dodając płatki
kwiatów i młode listki rośliny do sałatek, zup, pieczywa.
Dodając nagietek do potraw pomaga w trawieniu pokarmów, zwłaszcza
żywności, która jest bogata w tłuszcz. Ponieważ ma gorzki smak
będzie łagodzić niestrawność i zgagi, także stymuluje wątrobę i
pęcherzyk żółciowy.
Nagietek jest uważany za świetny ziołowy lek na zapalenie jelita
grubego, skurcze żołądka, biegunki, chroni błonę śluzową żołądka i
jelit. Hamuje zapalenia i obrzęki. Ogranicza skutki działania
bakterii, które wpływają na choroby żołądka, zwłaszcza wrzodów
żołądka, działa przeciwko Pylori Helicobacter, której przypisuje się
powstawanie wrzodów żołądka i leczy inne dolegliwości brzucha.
Ogólnie jest to zioło uważane za skutecznie odtruwające, które może
pomóc wielu ciężkich chorobach i infekcjach.
Jednak stosując nagietek powinniśmy wiedzieć; nie powinny go używać
kobiety w ciąży, karmiące matki a nawet osoby, które starają się o
dziecko. U niektórych osób może wystąpić na nagietek reakcja
alergiczna. Kiedy stwierdzimy alergię kuracją nagietkiem należy
przerwać.
Płatki kwiatów nagietka mogą być stosowane do ziołowych herbat,
maści, olejków, płynów do płukania ust, infuzji, kompresów, nalewek,
kąpieli.
Przetwory nagietkowe są pełne zdrowych flawonoidów, saponozydów,
które zapewniają wiele korzyści. Najbardziej popularne są herbatki
do picia i olejki najczęściej stosowane w celach kosmetycznych.
Mniej ludzi stosuje go do aromatoterapii, szczególnie wskazanej w
leczeniu depresji i załamań nerwowych.
Nagietek od dawna stosowany był na różne dolegliwości, zapalenie
przełyku, wrzody, bóle głowy, gorączki, depresję, kandydozę,
drożdże.
Działa ściągająco, antyseptycznie, przeciwgrzybiczo,
przeciwzapalnie. Uzdrawia uporczywe rany, reguluje miesiączki,
łagodzi miesiączkowe bóle, stymuluje produkcję żółci, zwalcza
zakażenia.
Badania pokazują, że nagietek szybko goi rany zwiększając przepływ
krwi do zranionej okolicy, pomaga ciału wytworzyć kolagenowe białko
(które jest wykorzystane w leczeniu tkanek i skóry).
Nagietek posiada właściwości antywirusowe, skuteczny jest w leczeniu
opryszczki, a nawet w wirusie grypy.
Nagietek jest bardzo cenny w leczeniu raka, nawet po ostatnich jego
badaniach w tym kierunku mówi się coraz więcej o jego
przeciwnowotworowych efektach na wielu znanych światowych
uniwersytetach. Badano (i nadal prowadzone są badania) nagietka w
jego przeciwnowotworowym i immunomodulującym działaniu oddziałując
różnymi miksturami z nagietka (wodnymi, olejowymi, alkoholowymi) na
linię nowotworowych komórek pochodzących z białaczki, czerniaka,
włókniakomięśniaka, nowotworów piersi, prostaty, szyjki macicy,
płuc, trzustki, okrężnicy, za każdym razem zwiększając ilość
żywych nowotworowych komórek. Przeprowadzano testy na
ludziach i zwierzętach chorych na raka, w każdym przypadku zauważono zahamowanie
wzrostu komórek nowotworowych od 70 do 100%.
Nie tylko nagietek, ale i inne rośliny mają dobrą reputację i długą
historię w leczeniu raka nawet w bardzo zaawansowanych jego stadiach
różnych nowotworów.
Rośliny zawierające flawony i izoflawony, katechiny, taksyny,
stosowane są w leczeniu nowotworów.
Nagietek w różnych ekstraktach był także badany na przeciwwirusową
aktywność HIV, z dobrymi wynikami.
Nagietek jest skuteczny w zapobieganiu ostrego zapalenia skóry u
pacjentów leczonych po operacyjnie chemioterapią i radioterapią.
Jego składniki chemiczne zawierają triterpeny, tioglikozydy,
oligo glycosides, flawonol, glikozydy, które wykazują silne hamowanie
wzrostu komórek nowotworowych.
W terapii antynowotworowej za pomocą nagietka wykorzystane są
roztwory wodne (herbatki), olejowe (do smarowania, np. skóry po
chemioterapii, radiacji, maści (zewnętrznie, np. rak skóry).
Nagietek ma silne właściwości antybakteryjne, które działają
szczególnie przeciwko patogenom streptococcus i staphylococcus.
Pomaga w leczeniu infekcji ucha u małych dzieci, zwalczając ból i
infekcję. W tym przypadku stosuje się ekstrakt.
Nagietek stosowany jest na poparzenia słoneczne (nagietkowe olejki i
maści).
Nie jest tajemnicą, że nagietek nadaje się do pielęgnacji urody,
stosowany w kremach chroni naszą skórę, pomaga redukować zmarszczki
poprzez stymulację produkcji kolagenu w organizmie. Stosuje się go
jako balsam na popękaną skórę, zniszczoną słońcem, usuwa kapilarne
zatory. Pomocny jest nawet w zaburzeniach skóry przy półpaścu i
wirusowych brodawkach.
Stosowany do płukania jamy ustnej, łagodzi ból gardła, może być
używany do dezynfekcji dziąseł, i innych problemów jamy ustnej typu
pleśniawki.
W przypadku bolesnych miesiączek pomagają herbatki stosowane 7 dni
przed miesiączką.
Jak przygotować herbatę nagietkową
Uniwersytet w Michigen zaleca picie 3 filiżanek herbaty z kwiatu
nagietka. Pijąc herbatkę 3x dziennie można już osiągnąć maksimum
korzyści.
Przygotowanie herbaty z nagietka
1 - 2 łyżeczki nagietka zaparzyć w 1 szklance wrzącej wody od 5 do
15 minut. Odcedzić i pić powoli już przestudzoną.
Uwaga: nie powinny stosować nagietka kobiety w ciąży, ponieważ
nagietek stwarza ryzyko poronienia. U niektórych osób może wywołać
alergie, szczególnie wrażliwych na ambrozję.
Krople do uszu
(przy zapaleniu ucha środkowego)
Ekstrakt sporządza się z świeżych lub suchych ziół.
50 g kwiatu nagietka zalać 500 ml wódki 40% i macerować 14 dni
często wstrząsając. Następnie odcedzić, zlać do ciemnych butelek,
szczelnie zakorkować i przechowywać w chłodnym miejscu.
Nalewka z alkoholu może być stosowana do okładów, do płukania jamy
ustnej, lub doustnie 30 - 40 kropel mikstury rozpuścić w pół
szklanki przegotowanej i przestudzonej wody, spożywać pół godziny
przed posiłkiem. Terapia wskazana na dolegliwości żołądka i jelit.
Wyciągi olejowe
Można stosować do użytku wewnętrznego i zewnętrznego.
1. Zewnętrznie - na trudno gojące się rany, poparzenia termiczne, do
smarowania brodawek, trądziku, na zgrubienia skóry.
2. Wewnętrznie do picia, (np. przy leczeniu raka).
Do wykonania olejków używamy zarówno świeżych i suszonych ziół
(odnosi się to do wszystkich ziół, z których wykonujemy oleje).
Niektóre zioła działają skuteczniej kiedy są świeże, niektóre kiedy
są suszone .... w przypadku nagietka bardziej skuteczne będą suszone,
natomiast np., żywokost bywa skuteczniejszy kiedy jest świeży. Nie
mniej jest ogólna zasada, wszystkie świeże zioła przed zalaniem
oliwą należy trochę przesuszyć (muszą być lekko przewiędnięte), ok, 1 dnia w celu odparowania z nich
wody.
Są 4 metody sporządzania olejków z ziół.
1. Metoda na zimno
50-75g suszonych ziół zalać 300 ml dobrego oleju (oliwkowego,
migdałowego, słonecznikowego, winogronowego) najlepiej w szczelnie
zakręconym słoiku i trzymać przez 12 dni w ciepłym miejscu.
Codziennie potrząsać, następnie przecedzić, przelać w ciemne
butelki, dobrze zakorkować i trzymać w chłodnym miejscu.
2. Podobnie sporządzimy olej ze świeżym nagietkiem do picia w
terapii nowotworowej.
W tym przypadku bierzemy 50g świeżych kwiatów i zalewamy 1 litrem dobrego
oleju, najlepiej organicznego z oliwek, migdałowego,
słonecznikowego. Całość umieszczamy w słoiku, zakręcamy i trzymamy w
ciepłym miejscu 12 dni, każdego dnia wstrząsamy słoikiem. Następnie
zlewamy, odcedzamy i przelewamy do ciemnych butelek.
Pić 3x dziennie 1 łyżkę stołową pół godziny przed jedzeniem.
3. Metoda trzymania na słońcu
50-75g kwiatów nagietka (świeży lub suszony), zalać 300 ml oliwy,
szczelnie zakręcić słoik. Trzymać na słońcu około od 9 do 12 dni.
Następnie odcedzić i zlać do ciemnych butelek.
4. Metoda na gorąco
Można użyć zarówno świeżych i suszonych ziół.
Najlepiej robić na parze. W większy garnczek wlać wodę, postawić na
kuchenną płytę, wstawić do wody drugi mniejszy garnczek z
zawartością 1 litra oliwy i podgrzewać ją na parze, lecz
nie wolno jej gotować, nie można doprowadzić do wrzenia oliwy. W
chwili kiedy jest dobrze ciepła wsypać do niej 100g suszonych lub
świeżych kwiatów z nagietka, szczelnie przykryć pokrywką i trzymać
na bardzo wolnym ogniu 2 godziny co pół godziny mieszając, i
upewniając się czy woda się gotuje. Po dwóch godzinach parowania
wyłączany płytę kuchenną i pozostawiamy tak przykryte zioła i olej
jeszcze na parę godzin. Następnie odcedzamy i zlewamy do butelek.
Jest to szybka metoda i można taki olej nagietkowy stosować już na
drugi dzień po zrobieniu.
Ocet do użytku zewnętrznego
100g kwiatu nagietka zalać 25 ml spirytusu i 135 ml octu (najlepiej
jabłkowego). Postawić do macerowania na 10 dni często wstrząsając
słoikiem, następnie przecedzić, zlać w ciemne butelki, trzymać w
chłodnym miejscu, Stosować zewnętrznie na brodawki, zgrubienia
skóry, w grzybicy, zapaleniu skóry, stłuczeniach.
Mikstura wzmacniająca odporność organizmu
50g nagietka
50g mniszka lekarskiego
25g jemioły
25g drapacza
25g ziela pięciornika gęsiego
25g korzeni pokrzywy
25g kwiatów jasnoty białej.
Wszystkie zioła zmieszać.
1,5 łyżki stołowej mieszanki ziół zalać 3 szklankami wrzącej wody,
najlepiej w termosie, zamknąć szczelnie termos i parzyć zioła 1
godzinę.
Następnie odcedzić i pić 3x dziennie między posiłkami.
Ta herbata zwiększa odporność organizmu, reguluje czynność narządów
wewnętrznych i działa ogólnie wzmacniająco.
24 July 2013
WIESŁAWA
|