Kompozycja 6
naturalnych składników roślinnych zabija 100% komórek raka piersi w
badanych próbkach, nie szkodząc przy tym zdrowym komórkom.
Do podstawowych przyczyn nawrotów choroby oraz zgonów zalicza się
wymykające się terapii niewielkie grupy komórek. Te często
wielolekooporne komórki cechują się zdolnością tworzenia nowych
guzów, dlatego tak bardzo istotne jest opracowywanie nowych podejść,
by skuteczniej i bezpieczniej leczyć lub zapobiegać rakowi piersi -
podkreśla dr Madhwa Raj z Centrum Nauk o Zdrowiu Uniwersytetu
Stanowego Luizjany.
Początkowo Amerykanie testowali 10 ochronnych subsubstancji, potem
okroili zestaw do 6 pozycji - kurkuminy, izoflawonu z soi,
indol-3-karbinolu z warzyw kapustowatych, fikocyjaniny C z sinic,
resweratrolu z winogron i kwertecyny z warzyw czy herbaty. Naukowcy
aplikowali je w bioosiągalnych stężeniach do hodowli komórek raka
piersi i kontrolnych. Związki testowano w pojedynkę i łącznie.
Okazało się, że z osobna były one nieskuteczne, lecz razem hamowały
wzrost komórek raka sutka nawet o ponad 80%, ograniczały migrację
oraz inwazję, prowadziły do zatrzymania cyklu komórkowego, a także
wyzwalały proces prowadzący do śmierci komórkowej (skutkiem tego
było unicestwienie 100% komórek próbki). Nie stwierdzono szkodliwego
wpływu koktajlu na zdrowe komórki. Podczas dalszych badań
zidentyfikowano kilka genów, które można by wykorzystać w roli
markerów postępów terapii.
Źródło:
LINK!
|