Maca to super
jedzenie pochodzące z peruwiańskich Andów. Rośnie tam już od kilku
tysięcy lat. Wysokość na jakiej można spotkać roślinę maca i surowy,
zimny klimat tam panujący sprawiły, że ma ona wspaniałe właściwości.
Potrafi wzmocnić organizm, dodać mnóstwo energii i siły. Jest też
afrodyzjakiem, który poprawia libido.
Mimo, że Inkowie zaczęli ją uprawiać ponad 2 tysiące lat temu, to
dzisiaj maca jest nadal bardzo cennym i wręcz niezbędnym pożywieniem
rdzennych mieszkańców Andów. Używano jej nawet kiedyś jako środek
wymiany towarów, czyli mówiąc prościej pieniądze.
Tradycyjnie korzeń maca zostaje najpierw wysuszony i sproszkowany,
potem można go spożyć.
Maca jest potężnym adaptogenem, czyli potrafi dostosować się do
całego organizmu i uodpornić go na różne trudne sytuacje i stres.
Legenda głosi, że wojownicy Inków spożywali mace przed walką. Miała
ona na celu dodać im więcej siły w starciu z przeciwnikiem.
Badania naukowe dowiodły pozytywny wpływ rośliny maca na umysł. Jej
spożywanie poprawia intelekt, ułatwia przyswajanie informacji oraz
zapamiętywanie, poprawia także nastrój i ma działanie
antydepresyjne, poprawia również funkcjonowanie neuroprzekaźników.
Naukowcy potwierdzili że maca, dzięki zapobieganiu ubytkom w tkance
chrzęstnej i kostnej zapobiega takim chorobom jak osteoporoza i
zapalenie stawów.
Maca poprzez regulację gospodarki hormonalnej łagodzi przebieg
menopauzy u kobiet, a u mężczyzn wspomaga leczenie bezpłodności.
Dzięki swojemu bogactwu w różnorodne składniki odżywcze jest idealna
dla sportowców. Wzmacnia wytrzymałość mięśni i stosuje się ją w
stanach osłabienia.
Powoduje także przyrost masy ciała i jest pomocna przy
niedożywieniu, czy anemii.
Co ciekawe NASA wpisała macę na listę żywności dla kosmonautów, co
potwierdza jej skuteczność.
Maca jest bogata w cały szereg składników odżywczych, takich jak
aminokwasy (razem 20, w tym 7 niezbędnych aminokwasów), witaminy -
A, B1, B2, B6, C, E, kwasy tłuszczowe - kwas linolowy, kwas
palmitynowy i kwas oleinowy oraz minerały - żelazo, potas, miedź,
cynk, wapno, sód i mangan. Zawiera cztery razy więcej błonnika i
pięć razy więcej białka niż ziemniak.
Maca jest potężnym super jedzeniem, więc nie zaleca się spożywania
więcej niż 1-2 łyżek stołowych sproszkowanego korzenia dziennie.
Powinno się, też robić się jedno tygodniowe przerwy w każdym
miesiącu przy stałym stosowaniu. Nie oznacza to jednak, że maca jest
toksyczna lub ma skutki uboczne, co potwierdziły badania naukowe.
Źródło:
LINK!
|