NATURALNE LECZENIE

MANGO - KALORIE, WARTOŚCI
ODŻYWCZE I CIEKAWOSTKI

Mango jest owocem tropikalnego drzewa owocowego o tej samej nazwie, występującego głównie w Indiach, gdzie uprawiany był już 2 tysiące lat p.n.e. Drzewo mango jest wiecznie zielonym drzewem, które może dożyć aż 300 lat i osiągnąć wysokość 40 metrów. Owoc mango składa się z miąższu i dużego nasiona. Ma charakterystyczny, słodki, a zarazem cierpki smak i orzeźwiający aromat. Skórka owocu, która zmienia barwę w miarę dojrzewania owocu od ciemnozielonej, poprzez różne odcienie żółci, po czerwoną, jest cienka i gładka, ale dość twarda.

Owoce mango należy przechowywać w chłodnym i suchym miejscu. W lodówce może być pozostawione nawet przez 8-10 dni. Owoc znalazł szerokie zastosowanie w dziedzinie kulinariów, ale jego zalety nie ograniczają się wyłącznie do walorów smakowych. Mango należy do średnio kalorycznych owoców - 100 g tego owocu zawiera około 60 kcal, niemniej jednak można je spożywać bez obaw o szczupłą sylwetkę. Mango jest bogatym źródłem minerałów i witamin. Dostarcza organizmowi dużo błonnika i białka, a także mangiferynę. Mango zawiera przede wszystkim pektyny, czyli włókno pokarmowe rozpuszczalne w wodzie. Dostarcza do organizmu także niewielkie ilości celulozy. Bogate wartości odżywcze sprawiły, że owoc dołączył do grona najbardziej pożywnych produktów świata.

Mangiferyna - jak działa?

Mangiferyna jest substancją aktywną biologicznie, należącą do grona ksantonów. Występuje nie tylko w mango, ale również w liściach miodokrzewu. W organizmie pełni rolę związku, który skutecznie zwalcza drobnoustroje i wirusy. Liczne badania dowiodły, że ma także działanie przeciwzapalne i przeciwbólowe. Zapobiega rozwojowi miażdżycy i chroni komórki podstawowych narządów wewnętrznych. Poprawia pamięć oraz jest silnym antyoksydantem. Obecnie prowadzi się badania nad zdolnością mangiferyny do zapobiegania transformacji nowotworowej i hamowania rozwoju guzów. Z uwagi na wyjątkowo silne właściwości antyoksydacyjne oraz zdolność do niwelowania negatywnego wpływu promieniowania UV na skórę, mangiferyna znalazła szerokie zastosowanie w kosmetyce.

Odmładzający owoc

Owoce mango są wyjątkowo bogate w przeciwutleniacze, w tym między innymi witaminę A, C, E. Antyoksydanty walczą z nadmiarem wolnych rodników szkodliwych dla organizmu. Dzięki temu nie tylko zapobiegają procesom nowotworowym i wielu chorobom, ale również pomagają w spowolnieniu procesów starzenia. Dodatkowo, przeciwutleniacze pełnią także inne funkcje. Witamina A pomaga utrzymać zdrową skórę i kości, z kolei witamina C przyspiesza procesy regeneracyjne przebiegające w organizmie, w tym również proces odbudowy skóry. Witamina E bardzo dobrze wpływa na nawilżanie skóry oraz zapobiega jej wysuszeniu, pomagając w likwidowaniu przebarwień. Mango to również bogate źródło większości witamin z grupy B oraz witaminy K. Jeśli chodzi o składniki mineralne to jest ono dobrym źródłem potasu, magnezu i miedzi. Mango jako bogate źródło błonnika powinno na stałe zagościć w jadłospisie. Błonnik pomaga utrzymać prawidłową masę ciała, a także niski poziom cholesterolu. Wspomaga kontrolę apetytu oraz korzystnie wpływa na trawienie pokarmu. Pektyny zawarte w owocach spowalniają przyswajanie węglowodanów i utrzymują prawidłowy poziom cukru we krwi, przez co uczucie sytości po posiłku pozostaje na dłużej. Mango urozmaica monotonny jadłospis zapobiegając odstępstwom od diety. Sprawia, że staje się smaczna i odżywcza, a przez to bardziej skuteczna. Mango może być stosowane w różnych formach zarówno na surowo, jak i po przetworzeniu. Świeże owoce są doskonałą formą przekąski. Owoc ten można również spożywać w postaci galaretek, budyniu i innych deserów. W rodzimej Azji owoc dodawany jest do curry, mieszanek warzywnych oraz sałatek. Z mango wytwarza się także soki, koktajle oraz dżemy. Mieszkańcy Indii wykorzystują nie tylko owoce, ale także pestki i młode liście. Z tych pierwszych wyrabia się masło, a drugie służą jako podstawowy składnik sałatki. Warto jednak wiedzieć, że mango pomimo swoich wielu odżywczych i leczniczych właściwości u niektórych osób może powodować reakcje alergiczne. Objawia się ona niedługo po spożyciu owocu w postaci podrażnienia skóry, opuchniętych warg i wysypki.

Mango w kosmetyce

Maseczki z mango, kremy czy specjalnie pozyskiwane masło silnie nawilżają i odżywiają skórę. Radzą sobie nawet wtedy, gdy skóra jest mocno przesuszona i zniszczona. Są znakomitym składnikiem balsamów i maseł do ciała o silnych właściwościach odżywczych. Mango przydaje się nie tylko w pielęgnacji skóry, ale również włosów i paznokci. Szampony i odżywki z ekstraktem z mango regenerują i przywracają włosom miękkość i połysk. Mango poprawia też stan kruchych i łamiących się paznokci.

Kalorie i wartości odżywcze mango

Źródło: LINK!