Mango jest owocem tropikalnego
drzewa owocowego o tej samej nazwie, występującego głównie w
Indiach, gdzie uprawiany był już 2 tysiące lat p.n.e. Drzewo
mango jest wiecznie zielonym drzewem, które może dożyć aż
300 lat i osiągnąć wysokość 40 metrów. Owoc mango składa się
z miąższu i dużego nasiona. Ma charakterystyczny, słodki, a
zarazem cierpki smak i orzeźwiający aromat. Skórka owocu,
która zmienia barwę w miarę dojrzewania owocu od
ciemnozielonej, poprzez różne odcienie żółci, po czerwoną,
jest cienka i gładka, ale dość twarda.
Owoce mango należy przechowywać w chłodnym i suchym miejscu.
W lodówce może być pozostawione nawet przez 8-10 dni. Owoc
znalazł szerokie zastosowanie w dziedzinie kulinariów, ale
jego zalety nie ograniczają się wyłącznie do walorów
smakowych. Mango należy do średnio kalorycznych owoców - 100
g tego owocu zawiera około 60 kcal, niemniej jednak można je
spożywać bez obaw o szczupłą sylwetkę. Mango jest bogatym
źródłem minerałów i witamin. Dostarcza organizmowi dużo
błonnika i białka, a także mangiferynę. Mango zawiera przede
wszystkim pektyny, czyli włókno pokarmowe rozpuszczalne w
wodzie. Dostarcza do organizmu także niewielkie ilości
celulozy. Bogate wartości odżywcze sprawiły, że owoc
dołączył do grona najbardziej pożywnych produktów świata.
Mangiferyna - jak działa?
Mangiferyna jest substancją
aktywną biologicznie, należącą do grona ksantonów. Występuje
nie tylko w mango, ale również w liściach miodokrzewu. W
organizmie pełni rolę związku, który skutecznie zwalcza
drobnoustroje i wirusy. Liczne badania dowiodły, że ma także
działanie przeciwzapalne i przeciwbólowe. Zapobiega
rozwojowi miażdżycy i chroni komórki podstawowych narządów
wewnętrznych. Poprawia pamięć oraz jest silnym
antyoksydantem. Obecnie prowadzi się badania nad zdolnością
mangiferyny do zapobiegania transformacji nowotworowej i
hamowania rozwoju guzów. Z uwagi na wyjątkowo silne
właściwości antyoksydacyjne oraz zdolność do niwelowania
negatywnego wpływu promieniowania UV na skórę, mangiferyna
znalazła szerokie zastosowanie w kosmetyce.
Odmładzający owoc
Owoce mango są wyjątkowo
bogate w przeciwutleniacze, w tym między innymi witaminę A,
C, E. Antyoksydanty walczą z nadmiarem wolnych rodników
szkodliwych dla organizmu. Dzięki temu nie tylko zapobiegają
procesom nowotworowym i wielu chorobom, ale również pomagają
w spowolnieniu procesów starzenia. Dodatkowo,
przeciwutleniacze pełnią także inne funkcje. Witamina A
pomaga utrzymać zdrową skórę i kości, z kolei witamina C
przyspiesza procesy regeneracyjne przebiegające w
organizmie, w tym również proces odbudowy skóry. Witamina E
bardzo dobrze wpływa na nawilżanie skóry oraz zapobiega jej
wysuszeniu, pomagając w likwidowaniu przebarwień. Mango to
również bogate źródło większości witamin z grupy B oraz
witaminy K. Jeśli chodzi o składniki mineralne to jest ono
dobrym źródłem potasu, magnezu i miedzi. Mango jako bogate
źródło błonnika powinno na stałe zagościć w jadłospisie.
Błonnik pomaga utrzymać prawidłową masę ciała, a także niski
poziom cholesterolu. Wspomaga kontrolę apetytu oraz
korzystnie wpływa na trawienie pokarmu. Pektyny zawarte w
owocach spowalniają przyswajanie węglowodanów i utrzymują
prawidłowy poziom cukru we krwi, przez co uczucie sytości po
posiłku pozostaje na dłużej. Mango urozmaica monotonny
jadłospis zapobiegając odstępstwom od diety. Sprawia, że
staje się smaczna i odżywcza, a przez to bardziej skuteczna.
Mango może być stosowane w różnych formach zarówno na
surowo, jak i po przetworzeniu. Świeże owoce są doskonałą
formą przekąski. Owoc ten można również spożywać w postaci
galaretek, budyniu i innych deserów. W rodzimej Azji owoc
dodawany jest do curry, mieszanek warzywnych oraz sałatek. Z
mango wytwarza się także soki, koktajle oraz dżemy.
Mieszkańcy Indii wykorzystują nie tylko owoce, ale także
pestki i młode liście. Z tych pierwszych wyrabia się masło,
a drugie służą jako podstawowy składnik sałatki. Warto
jednak wiedzieć, że mango pomimo swoich wielu odżywczych i
leczniczych właściwości u niektórych osób może powodować
reakcje alergiczne. Objawia się ona niedługo po spożyciu
owocu w postaci podrażnienia skóry, opuchniętych warg i
wysypki.
Mango w kosmetyce
Maseczki z mango, kremy czy
specjalnie pozyskiwane masło silnie nawilżają i odżywiają
skórę. Radzą sobie nawet wtedy, gdy skóra jest mocno
przesuszona i zniszczona. Są znakomitym składnikiem balsamów
i maseł do ciała o silnych właściwościach odżywczych. Mango
przydaje się nie tylko w pielęgnacji skóry, ale również
włosów i paznokci. Szampony i odżywki z ekstraktem z mango
regenerują i przywracają włosom miękkość i połysk. Mango
poprawia też stan kruchych i łamiących się paznokci.
Kalorie
i wartości odżywcze mango
Źródło:
LINK!
|