Sól jest
niezbędnym składnikiem odżywczym, którego nasz organizm
wymaga do transportu innych składników odżywczych do i z
komórek, regulacji ciśnienia krwi, wymiany jonowej i wielu
innych procesów. Niemniej jednak, nie wszystkie sole są
takie same. Sól kuchenna, z której usunięto wszystkie inne
substancje mineralne z wyjątkiem sodu i chloru, np., nie
będzie mieć takiego samego korzystnego wpływu biologicznego
na nasz organizm, jak czysta, nierafinowana sól, która
oferuje bogactwo substancji mineralnych.
Jedną z najbardziej odżywczych i „pełnych” soli, jaka jest obecnie w
sprzedaży, jest sól himalajska - sól, która przez miliony lat
formowała się w Himalajach, a która zawiera tak wiele makro- i
mikroelementów, że nadają jej one różową barwę. W artykule tym
przedstawimy więcej informacji na temat korzyści zdrowotnych, jakie
oferuje ta sól oraz tego, w jaki sposób może ona przekształcić nawet
najbardziej mdłe posiłki w potężne źródła składników odżywczych.
Dlaczego sól himalajska jest tak cenna?
Bogactwo minerałów - największą zaletą soli himalajskiej jest
oczywiście jej duża zawartość substancji mineralnych. Zgodnie z
wynikami analizy widmowej, które opublikowano na stronie The Meadow,
sól himalajska zawiera 84 substancje mineralne, elektrolity i
pierwiastki - oszałamiająca liczba, jeśli uwzględni się fakt, że
nauce znanych jest jedynie 118 pierwiastków. Z tego powodu, dodanie
nieco większej ilości soli himalajskiej do posiłków, może pomóc
wyrównać każdy ewentualny niedobór substancji mineralnych. Co
istotne, sól himalajska zawiera jod, magnez, cynk, żelazo i wapń -
pięć pierwiastków, z których niedoborem najczęściej zmaga się
populacja Stanów Zjednoczonych. Szczególnie poważnym problemem jest
powszechny niedobór jodu (za który winą obarcza się głównie
postępującą erozję gleby), ponieważ jod odgrywa zasadniczą rolę w
czynności tarczycy - gruczołu sterującego metabolizmem. Dodanie
trochę większej ilości soli himalajskiej do żywności sprawi, że nie
trzeba się już będzie więcej niepokoić niedoborem jodu.
Zawartość sodu - nie będzie zaskoczeniem, że jednym z pierwiastków
najobficiej występujących w soli himalajskiej jest sód. Chociaż
zastosowanie sodu w żywności przetworzonej przyniosło mu złą sławę,
to prawdziwy, nieprzetworzony sód jest konieczny dla naszego
organizmu. Pomaga on regulować objętość krwi a przez to jej
ciśnienie, lecz również bierze udział w skurczu mięśniowym,
czynności serca i przekaźnictwie nerwowym. Zalecane dzienne spożycie
(ang. recommended daily intake, RDI) sodu wynosi 1500-2300 mg dla
kobiet i mężczyzn w wieku 9-50 lat; jedna łyżeczka soli himalajskiej
zawiera około 400 mg sodu.
Detoksykacja - chociaż sól himalajska tradycyjnie spożywana jest
wraz z pokarmem, to jej ogromna zawartość substancji mineralnych
sprawia również, że idealnie nadaje się do detoksykacji od zewnątrz.
Na przykład, trudno znaleźć lepszą sól do kąpieli niż sól
himalajska; zawarte w tej soli substancje mineralne i aniony z
łatwością przenikają przez skórę, dając efekt oczyszczenia i
detoksykacji, pozostawiając na wiele godzin wrażenie odmłodzonej
skóry i ożywionego umysłu. Podobnie, sól himalajska ma pozytywny
wpływ na powietrze. To nie przypadek, że praktycznie wszystkie
cenione lampy solne wykonane są z soli himalajskiej a nie z soli
kuchennej czy morskiej; jej aniony łączą się z kationami obecnymi w
powietrzu, neutralizując je i usuwając z niego zanieczyszczenia.
Porada dotycząca zakupu
Sól himalajską można kupić w sklepach specjalizujących się w
sprzedaży zdrowej żywności lub w sklepach internetowych. Jest ona
zazwyczaj sprzedawana w postaci drobno- lub gruboziarnistej. Zaleca
się drobnoziarnistą sól himalajską, gdyż jej niewielkie, niepozorne
kryształki można łatwiej wkomponować do większości posiłków. Kupując
sól należy pamiętać o tym, by zwrócić uwagę czy jest ona różowa;
kolor ten wskazuje na dużą zawartość substancji mineralnych.
Autor: Michael Ravensthorpe
Źródło:
LINK!
|