Informacje te pochodzą z Medycznego Wojskowego Centrum Walter Reed,
USA.
Proszę zapoznajcie się z ostatnimi badaniami nad rakiem.
John Hopkins - najnowsze doniesienia.
Nie używaj plastykowych pojemników w mikrofalówkach.
Nie przetrzymuj wody w plastykowych butelkach w lodówce
Nie przykrywaj podczas podgrzewania w mikrofalówce
pojemników
opakowaniem z plastyku
W czasie podgrzewania jedzenia w mikrofalówce w plastykowych
pojemnikach uwalniają się dioksyny, które są przyczyną zachorowania
na nowotwory. Dioksyny bardzo mocno zatruwają komórki w naszych
ciałach.
Naukowcy ostrzegają:
Nie podgrzewaj posiłków w plastykowych pojemnikach w mikrofalówce.
Nie zamrażaj lodu w plastikowych torebkach i innych plastykowych
pojemnikach.
Nie trzymaj wody i innych napoi w plastykowych butelkach w lodówce.
Edward Fujimoto
Ostatnie doniesienia przedstawił w amerykańskiej TV Edward Fujimoto
- Dyrektor Naukowego Programu zajmującego się badaniami nad
nowotworami. Wyjaśnił jakie ryzyko niosą dioksyny. Ostrzegł przed
podgrzewaniem posiłków w plastikowych pojemnikach i w plastykowych
opakowaniach w mikrofalówkach, szczególnie posiłki zawierające
tłuszcz.
Jego zadaniem; tłuszcz w wysokiej temperaturze uwalnia dioksyny,
które następnie przenikają do potraw a przez nie do komórek naszego
ciała. Poleca używać naczynia szklane, Pirex, naczynia ceramiczne.
Również ostrzega przed mrożeniem wody w plastykowych butelkach i w
torebkach plastykowych.
Dioksyny wywołują
najczęściej raka piersi.
Najbardziej niebezpiecznymi miejscami są bary "fast food' i
restauracje.
Dioksyny:
Potoczna nazwa grupy związków chemicznych będących pochodnymi
oksantrenu.
Składają się z dwóch pierścieni benzenowych połączonych przez dwa
atomy tlenu.
Dioksyny są jednymi z najbardziej toksycznych związków jakie
otrzymano w wyniku syntezy. Na ziemi istnieją w śladowych ilościach
jako produkt spalania drzewa, najwięcej uwalnia się ich podczas
pożarów lasów. Powstają też jako reakcje chemiczne w przemyśle.
Najmocniej wnikają w środowisko podczas pożarów lasów i przecieków z
zakładów przemysłowych. Dioksyny są bardzo toksyczne i rakotwórcze.
Dochodzi do zatruć poprzez jedzenie zatrutych roślin i innych
produktów, przez wdychanie i skórę. Wywołują w organizmie reakcje
chemiczne i fizykochemiczne.
Działają szkodliwie na DNA i enzymy.
Vancouver
21 Feb. 2008
informacji z "Cancer News" Johna Hopkinsa
i własnych informacji opracowała WIESŁAWA
|