Nadchodzi gorący sezon... więcej
pijemy i ciągle mamy pragnienie po tych wszystkich słodkich
napojach, które możemy kupić w sklepie. Ale tu musimy
pamiętać, że trzeba pić zdrowo, ponieważ jest niezmiernie
ważne jaki napój wlewamy do swojego organizmu.
Oczywiście na pierwszym miejscu jest woda, która jest nam
niezbędne do życia i zbędne tu jest o jej właściwościach
pisać, to temat ze szkoły podstawowej... ale nie samą wodę
pijemy... i tu zalecam picie imbirowej wody zrobionej bardzo
łatwo domowym sposobem, jest ona nie tylko smaczna, ale i
bardzo zdrowa i uchroni nas przed wieloma zdrowotnymi
problemami.
Imbir nie jest obcy naturalnej medycynie. Od wieków znane są
jego uzdrawiające moce i to w wielu kulturach. Korzeń imbiru
ma potężne moce odżywcze i uzdrawiające. Bogaty jest w
potas, mangan, magnez, miedź, witaminę C, A i E.
Imbir znany jest w homeopatii do rozpalania metabolizmu,
zwiększa moce mózgu, poprawia funkcje poznawcze, wzmacnia
układ odpornorściowy, zwalcza ból, redukuje stany zapalne,
mdłości.
Woda imbirowa składa się z 4 składników: wody, cytryny,
imbiru i dobrego naturalnego miodu.
Korzeń imbiru około 10-15 cm należy umyć, można obrać
skórkę, następnie utrzeć na tarce i zalać jedną szklanką
przefiltrowanej wody (może być ciepła, lepiej naciągnie) i
należy następnie odstawić na około 10 minut od czasu do
czasu mieszając.
Jedna cytryna - cytrynę należy dobrze umyć i zetrzeć na
tarce troszkę zewnętrznej skórki i wrzucić ją do dzbanka, w
którym szykujemy imbirową wodę. Następnie kroimy cytrynę na
pół, wyciskamy z niej sok do dzbanka i tą cytrynę kroimy
jeszcze na cieniutkie plasterki i wrzucamy do dzbanka.
Miód, 2-3 łyżeczki lub do smaku rozpuszczamy w ciepłej
wodzie (nie w gorącej) i dolewamy do dzbanka, w którym
robimy napój. W dzbanku mamy już wyciśnięty sok z cytryny i
plasterki cytryny, wodę z miodem, teraz czas, aby dodać wodę
z imbirem. Namoczony imbir przelewamy przez sitko dobrze
wyciskając zawartość imbiru. Łączymy wszystko w dzbanku,
dolewamy wody do pełnego dzbanka (1-1,5 l), mieszamy i
odstawiamy w chłodne miejsce. Taka woda nadaje się już od
razu do picia. Osobiście nie polecam picia tej wody z lodem
tylko w temperaturze pokojowej, zawsze będzie zdrowsza niż
taka mocno schłodzona.
Ja jeszcze osobiście dodaję do dzbanka kilka zielonych liści
mięty (można je lekko stłuc w celu wydobycia z listków
lepszego aromatu), można też dodać do wody sok z jednej
pomarańczy i podobnie jak z cytryny startą skórkę + kilka
plasterków pomarańczy. Można zmieszać z sokiem z dwóch
marchwi - szczególnie dla dzieci, w tym przypadku bardzo
dobra jest pomarańcza + cytryna, w celu poprawienia smaku.
Co sprawia, że taka woda
imbirowa jest wyjątkowa?
Przede wszystkim wspaniałe wartości lecznicze i odżywcze
imbiru:
1). Potas, który jest w
imbirze, kontroluje równowagę płynów, szczególnie w czasie
lata, kiedy gospodarka płynami bywa zakłócona, kontroluje
bicie serca i inne mięśnie. Dziennie potrzebujemy 100 mg
potasu, w ten sposób zmniejszamy ryzyko udaru (szczególnie
latem, kiedy jest gorąco), potas zachowuje odpowiednią
gęstość kości, obniża ciśnienie krwi, zmniejsza tworzenie
kamieni nerkowych.
2). Mangan, ma kluczowe
znaczenie w tworzeniu tkanki łącznej, kości, czynników
krzepnięcia krwi i hormonów płciowych. Spełnia ważną rolę w
metabolizmie tłuszczów i węglowodanów (oprócz wchłaniania
wapnia), poprawia funkcje mózgu i nerwów i reguluje poziom
cukru we krwi.
3). Miedź, pomaga
tworzyć hemoglobinę i kolagen w organizmie. Niedobór miedzi
powoduje powstanie słabo uformowanych czerwonych krwinek,
ten stan zwany jest niedokrwistością. Jest także
przeciwutleniaczem pomagającym w eliminacji wolnych
rodników.
4). Magnez, to ważny
składnik w procesach biochemicznych, które zachodzą wewnątrz
naszych komórek. Niedobór magnezu może negatywnie wpłynąć na
wiele naszych systemów, w tym mózgu, mięśni, serca, naczyń
krwionośnych.
Drugim składnikiem, który jest
użyty w produkcji wody imbirowej są cytryny. Jest to silny
przeciwutleniacz, który pomaga utrzymać tkankę łączną,
wzmacnia układ odpornościowy, zmniejsza nadciśnienie, pomaga
leczyć raka, pomaga przy udarach mózgu, zmniejsza
toksyczność ołowiu w ciele człowieka, a to wszystko sprawia
kwas askorbinowy i inne składniki, które posiada cytryna...
jest ona również źródłem witaminy B, wapnia, miedzi, żelaza,
manganu, fosforu, potasu, błonnika.
Witamina B zwalcza lęk, leczy depresje, jest niezbędna dla
układu nerwowego i trawiennego, prawidłowego wzrostu, pomaga
naszemu DNA i leczy naszą skórę.
Cytryny przydatne są na wielu frontach: przywracają ciału
normalne pH, oczyszczają wątrobę, zwalczają infekcje,
wirusy, obniżają wysoki poziom cukru we krwi, oczyszczają
wnętrzności, zmniejszają alergie... oprócz tych wartości
zawierają 22 właściwości przeciwnowotworowe... w tym limonoidy
(zawarte w skórce cytryny), które spowalniają wzrost
nowotworów.
Następny bardzo zdrowy składnik wody imbirowej to miód. Miód
dla naszego organizmu jest płynnym złotem, leczy, wzmacnia,
uodparnia.
Teraz tylko wyciągnijcie wnioski jakie płyną korzyści z
picia wody imbirowej, szczególnie, kiedy połączymy te
wszystkie składniki razem.
22 May 2018
Vancouver
WIESŁAWA
|