Zielona herbata Matcha, która
stała się ważną częścią japońskiej kultury coraz mocniej
przenika i nasze zachodnie obszary. I bardzo dobrze,
ponieważ jest niezwykle owocna dla naszego zdrowia.
Buddyjscy mnisi praktykujący zen pili ją, aby zachować
spokój i czujność podczas medytacji.
Jedna filiżanka zielonej herbaty Matcha ma tyle
antyoksydantów co 10 filiżanek zwykłej zielonej herbaty.
Posiada poziom przeciwutleniaczy:
-6,2x większy od jagód goji
-7x więcej niż w gorzkiej czekoladzie
-17x więcej niż w dzikich jagodach
-60x więcej niż w szpinaku.
Całe jej liście rozpuszczają się w wodzie, nic nie
wyrzucamy, wchłaniamy wszystko co w tej herbacie jest cenne
dla naszego zdrowia.
Herbata Matcha redukuje stres, wspomaga układ odpornościowy,
wzmacnia metabolizm, obniża poziom cholesterolu... i dużo
więcej.
Herbata Matcha zawiera dużo chlorofilu, ponieważ krzewy
herbaciane tak są hodowane, że w pewnym okresie ich wzrostu
są zacieniane, następnie liście herbaty zbierane są ręcznie
i mielone na drobny zielony proszek. Zielona herbata Matcha
znana jest z tego, że zawiera silne przeciwutleniacze zwane
katechinami, które bardzo silnie oczyszczają wolne rodniki.
Najsilniejsze katechiny jakie występują w Matchy to galusan
epigallokatechiny (EGCG), uważane za jedne z najsilniejszych
przeciwutleniaczy antyrakowych. Jedna filiżanka zielonej
herbaty Matchy ma 137x więcej antyoksydantów EGSC niż
tradycyjna filiżanka zielonej herbaty.
Nic też dziwnego, że Matcha zyskuje szybką popularność na
świecie, szczególnie, kiedy dużo ludzi cierpi na raka.
Poza tym Matcha jest bogata w witaminę A, B, C, E i K.
Zawiera żelazo, potas, białko, wapń i znaczną ilość błonnika
i praktycznie nie zawiera kalorii.
Matcha słynie nie tylko z silnego zwalczania komórek
nowotworowych, przypisuje się jej długie życie, z czego
słyną Japończycy z regionu Okinawa w Japonii, którzy piją
regularnie zieloną Matche.
Matcha sprzyja w utlenianiu tłuszczów co pomaga w utracie
nadwagi. Stwierdzono, że zwiększa termogenezę (tempo
spalania kalorii w organizmie) z 8-10% do 35-43% dziennego
zużycia energii. Również spala więcej podczas ćwiczeń
fizycznych (nawet o 25%).
Jest silnym odtruwaczem organizmu, oczyszcza ciało z toksyn,
metali ciężkich, dioksyn i substancji zaburzających hormony,
ponieważ jest bogata w chlorofil, który mocno wpływa na
odtruwanie organizmu.
Wywołuje aktywność fal alfa w mózgu co łagodzi znacznie
stres, a nawet obniża ciśnienie krwi. Stres wywołuje
aktywność fal beta w mózgu, toteż jedna filiżanka Matchy
poprawia koncentrację i przejrzystość umysłu nie wytwarzając
takiej energii, która tworzy się po wypiciu kawy i która
może wpływać na nas ujemnie.
Liście zielonej herbaty Matcha zawierają wysoki poziom łatwo
przyswajalnego błonnika, co stabilizuje poziom cukru we krwi
i łagodzi zaparcia.
Zielona herbata w proszku wywodzi się z Chin, powstała za
dynastii Song, następnie przedostała się do Japonii (1214
rok) i przekształciła się w Matchę. Mielona jest na drobny
proszek za pomocą kamiennego młyna. Inne materiały powodują
zbyt duże tarcie, które wpływa negatywnie na jej smak, poza
tym musi zachować zdrowotne korzyści.
Matchę można dodać do
wypieków: do ciasteczek, babeczek czy innych ciast, deserów
(uzyskamy ich ładny zielony kolor). Również dobra jest do
koktajli, lodów, można ją blendować z owocami, warzywami...
a również dobrze można ją dodać do sporządzenia makaronu,
aby uzyskał nie tylko bardziej interesujący kolor, ale
również zwiększył swoje odżywcze walory (nie dosypujemy zbyt dużo proszku
Matchy, około ½ łyżeczki do herbaty, ponieważ duże ilości
spowodują gorzki smak).
Istnieją dwa rodzaje Matchy, które wyraźnie różnią się w
kolorze:
1). Jasno zielona - usucha, która daje “cienką” herbatę
2). Ciemno zielona - koicha, która wytwarza “grubą” herbatę.
Zależy to od liści herbacianych (zawartego w nich
chlorofilu).
Jak się tradycyjnie parzy herbatę, a jest to już cały
rytuał... zobaczycie już sami na załączonych filmikach...
tu jeszcze dodam, że Matchę
można pić tylko z gorącą wodą jako herbatę, woda musi być
przestudzona do 80-70C, ponieważ jeśli zalejemy proszek zbyt
gorącą wodą da nam trawiasty smak herbaty.
Jak już wspomniałam, w Japonii to już cały rytuał parzenia
zielonej herbaty Matcha i trzeba mieć do tego odpowiedni
sprzęt...
ale to wszystko da się
zorganizować w naszych warunkach (dlatego wstawiliśmy kilka
filmików, aby podpatrzeć jak można przyrządzić Matchę).
Herbatę również dobrze można pić z mlekiem migdałowym,
kokosowym, zwykłym i jak wcześniej wspominałam dodawać do
koktajli, soków owocowych, warzywnych i innych mieszanych
bezalkoholowych drinków. Na pewno pomoże się zrelaksować,
kiedy czujemy zmęczenie, brak koncentracji, niepokój, to
zasługa aminokwasu L-teaniny.
Aminokwas ten wspomaga produkcję serotoniny i dopaminy.
Matcha zadziała nie tylko relaksująco na nasz organizm,
również zwiększy jego odporność i pomoże zwalczyć choroby.