NATURALNE LECZENIE

ZDROWE SEKRETY NASZEJ KUCHNI

Chcemy być zdrowi, mieć więcej energii, młodo wyglądać i długo żyć… aby to wszystko osiągnąć musimy poznać tajniki nie tylko zdrowej żywności, również należy rozwinąć swój talent kucharski. Musimy wiedzieć jak należy łączyć ze sobą produkty i jakie dania będą najlepsze dla naszej rodziny, ponieważ musimy zdać sobie z tego sprawę, że każdy członek rodziny jest jednak trochę inny i to co jeden lubi, drugi niekoniecznie, a nawet może mu to szkodzić.

Tylko jedząc domowe posiłki można korzystać ze wszystkich niezbędnych składników odżywczych i zachować dobre zdrowie i samopoczucie, uniknąć otyłości, cholesterolu, cukrzycy, nadciśnienia tętniczego.

Jakie to są tajemnice gotowania i jedzenia zdrowiej?

Oto najprostsze sekrety naszej kuchni:

1)._Kupuj mądrze dobierając odpowiednie składniki odżywcze, tak aby mieć zdrowe posiłki.
2).
_Kupuj sezonowe warzywa i owoce.
3).
_Wybieraj pełnoziarniste produkty spożywcze, a nie te rafinowane produkty zbożowe (np. biała mąka, biały ryż, biały chleb). Oczywiście jeśli to możliwe wybieramy produkty ekologiczne.
4).
_Używaj dużo ziół i innych naturalnych przypraw.
5).
_Uważaj na produkty mleczne, najlepsze są te swojskie, gorzej już jest z tymi przemysłowo przetworzonymi, które nie są ani zdrowe ani odżywcze.

Zanim coś kupisz w sklepie zapoznaj się z etykietami, co w dużej mierze pozwoli ci dokonać mądrych wyborów.

Gotowanie to również dobrej jakości naczynia kuchenne. Używanie "niezdrowego" naczynia może wpłynąć niezdrowo na zdrową żywność.

Słabej jakości naczynia kuchenne uwalniają znaczną ilość ołowiu, aluminium, kadmu, arsenu i innych metali szkodliwych dla naszego organizmu. Zaleca się nigdy nie używać naczyń aluminiowych i malowanych, różnych zdobionych garnków i patelni. Wszystkie te ozdobniki mogą prowadzić do ciężkich trawiennych zaburzeń.

Najbezpieczniejsza opcja to naczynia ze szkła, stali nierdzewnej i żeliwa. Dodatkowo żeliwne naczynia dostarczają nam żelaza za każdym razem, kiedy w nich gotujemy. Żelazo zmniejsza anemię, pomaga osłabionym mięśniom i leczy wiele innych naszych problemów.

Ważną rzeczą jest używanie w kuchni odpowiedniej soli i nieprawdą jest, że sól jest nam zupełnie niepotrzebna… sól jest nam bardzo potrzebna, aby uzyskać sód.

Sód jest ważny do regulacji objętości płynów w organizmie i ułatwia pobieranie różnych innych składników, którymi odżywiają się komórki. Sól jest wspaniałym przekaźnikiem energii… i najstarszym remedium na świecie.

Ale spożywanie soli w nadmiarze szkodzi naszemu zdrowiu. Zastępujmy więc sól ziołami, które zmniejszają ryzyko wielu chorób np. nadciśnienia tętniczego, udarów, chorób wieńcowych. Powinniśmy używać nie więcej niż 5-6 gram soli dziennie (dzieci około 2 gramy). Najlepsza na rynku jest sól himalajska, celtycka, morska, kłodawska. Smak potraw poprawiamy pieprzem, ziołami i innymi przyprawami - wszystko do smaku.

Dziś nie trzeba już zbyt długo mówić o szkodliwości cukru. Może spowodować większe problemy niż sól.

Wiemy, że niektóre pokarmy zawierają naturalny cukier, lecz wiele produktów przetworzonych posiada cukier dodawany w produkcji, w dodatku mocno niezdrowy.

Naturalne cukry występują w owocach (fruktoza), w mleku (laktoza). Cukier jest potrzebny naszemu organizmowi do produkcji energii, ale w domowej kuchni zastępujmy go zdrową opcją np. miodem, stewią, cukrem kokosowym, to tylko kilka przykładów… szukajcie sami co możecie nabyć w swoich sklepach, ponieważ zdaję sobie sprawę, że w mniejszych miejscowościach mogą być problemy z nabyciem niektórych z tych produktów.

Kupując gotowy produkt sprawdzajmy zawartość cukru, oczywiście jeżeli coś jest mocno przesłodzone lepiej tego nie bierzmy, bo na pewno nie jest to zdrowy produkt (np. taka coca-cola… ale nie mniej szkodliwe bywają i inne napoje).

Zaleca się dziennie nie więcej niż 100 kalorii cukru, u dzieci troszkę więcej, ponieważ są bardziej aktywne… ale dostarczajcie im zdrowych cukrów np. tych znajdujących się w owocach.

W kuchni używaj dobrych tłuszczy… trzeba wiedzieć, że tłuszcz jest nam bardzo potrzebny, lecz jego nadmiar jest niezdrowy… szczególnie tłuszcz zwierzęcy (oczywiście w tej grupie tłuszczy zwierzęcych jest masło, które jest zdrowe i należy je jeść, natomiast margaryny należy unikać, gdyż nie zalicza się do zdrowych produktów).

Najbardziej wskazane są tłuszcze roślinne np. oliwa z oliwek, która jest bogata w kwasy tłuszczowe omega 3-6, w witaminę E i K. Oliwa z oliwek pomaga przy chorobach serca, w zwalczaniu cukrzycy, astmy, zapalenia stawów, raka. Dodatkowo sprawia, że są zdrowe i lśniące skóra i włosy.

Osobiście zalecam pominięcie smażenia na głębokim tłuszczu, pieczenia, grillowania, używania kuchenki mikrofalowej... i wiedz, że bardzo niezdrowe jest podgrzewanie pokarmu wiele razy (tutaj szczególna uwaga dla tych, którzy kupują przetwarzane jedzenie i odgrzewają je w kuchenkach mikrofalowych).

Dobra metoda to parowanie warzyw, ta metoda pomaga zachować składniki odżywcze, gotowane w wodzie wypłukują się z witamin, minerałów… można robić na parze wiele produktów, np. rybę.

Wielokrotne podgrzewanie tłuszczów może doprowadzić do powstania tłuszczów trans w pokarmach, co czyni naszą potrawę toksyczną.

Większość produktów przemysłowych takich jak sosy, dressingi, ciasteczka i inne jest naszpikowane niezdrowym tłuszczem, solą, cukrem i innymi toksycznymi składnikami. Toteż sosy, dressingi, desery róbmy sami. Do warzywnych sałatek używajmy więcej awokado (które jest bogate w tłuszcz) i różnych ziół. Awokado zawiera wiele witamin, żelazo, miedź, potas, białko, kwasy tłuszczowe Omega 3, błonnik… z dodatkiem awokado wychodzą bardzo smaczne surówki i sałatki np. doskonałe jest z zieloną sałatą, pomidorem, ogórkiem… awokado pomaga naszemu sercu, mózgowi, chroni przed rakiem, artretyzmem, odżywia skórę, wspomaga trawienie.

Drugim doskonałym olejem w naszej kuchni, który powinien być używany jest olej kokosowy: LINK!

Inne dobre oleje, które powinniśmy mieć w swojej kuchni to: słonecznikowy, winogronowy, awokadowy, grejpfrutowy, lniany, olej z konopii (hemp oil)... (te ostatnie szczególnie polecam do sałatek i surówek).

Róbmy w domu domowe dressingi używając zdrowych jogurtów, octu jabłkowego (doskonały dodatek do czerwonych buraków... ocet jabłkowy (LINK!) jest bardzo zdrowy i trzeba go wprowadzić do swojej kuchni), oliwy z oliwek, cytryny i różnych ziół. To tylko kilka małych wskazówek dotyczących naszej kuchni… ale kiedy wprowadzicie nawet te małe zmiany wasze zdrowie i samopoczucie znacznie się poprawi.

W naszej kuchni musimy wypracować własną metodę gotowania, taką najlepszą dla naszej rodziny. Musimy wiedzieć, że każdy z nas jest inny i mamy różne nie tylko smakowe upodobania, ale i zapotrzebowania organizmu, toteż często się zdarza, że niektórzy członkowie naszej rodziny wyłamują się z naszej kuchni jaką prowadzimy i może to być z prostego powodu, organizm się broni lub nie ma takiego zapotrzebowania… a my coś mu serwujemy na siłę. Musimy więc uwzględnić apetyty i smaki członków rodziny, którzy wyłamują się z naszej kuchni, obyśmy im nie zrobili krzywdy, szczególnie to widać u dzieci, które najmocniej wybrzydzają przy domowych posiłkach. Bądźmy dobrymi kucharzami i baczmy na to co wkładamy do własnej buzi i co serwujemy swojej rodzinie… nie trujmy siebie i naszych najbliższych we własnej kuchni.

Vancouver
22 May 2018

WIESŁAWA