Chcemy być zdrowi, mieć więcej
energii, młodo wyglądać i długo żyć... aby to wszystko
osiągnąć musimy poznać tajniki nie tylko zdrowej żywności,
również należy rozwinąć swój talent kucharski. Musimy
wiedzieć jak należy łączyć ze sobą produkty i jakie dania
będą najlepsze dla naszej rodziny, ponieważ musimy zdać
sobie z tego sprawę, że każdy członek rodziny jest jednak
trochę inny i to co jeden lubi, drugi niekoniecznie, a nawet
może mu to szkodzić.
Tylko jedząc domowe posiłki można korzystać ze wszystkich
niezbędnych składników odżywczych i zachować dobre zdrowie i
samopoczucie, uniknąć otyłości, cholesterolu, cukrzycy,
nadciśnienia tętniczego.
Jakie to są
tajemnice gotowania i jedzenia zdrowiej?
Oto najprostsze sekrety naszej kuchni:
1)._Kupuj
mądrze dobierając odpowiednie składniki odżywcze, tak aby
mieć zdrowe posiłki.
2)._Kupuj
sezonowe warzywa i owoce.
3)._Wybieraj
pełnoziarniste produkty spożywcze, a nie te rafinowane
produkty zbożowe (np. biała mąka, biały ryż, biały chleb).
Oczywiście jeśli to możliwe wybieramy produkty ekologiczne.
4)._Używaj
dużo ziół i innych naturalnych przypraw.
5)._Uważaj
na produkty mleczne, najlepsze są te swojskie, gorzej już
jest z tymi przemysłowo przetworzonymi, które nie są ani
zdrowe ani odżywcze.
Zanim coś kupisz w sklepie zapoznaj się z etykietami, co w
dużej mierze pozwoli ci dokonać mądrych wyborów.
Gotowanie to również dobrej jakości naczynia kuchenne.
Używanie "niezdrowego" naczynia może wpłynąć niezdrowo na
zdrową żywność.
Słabej jakości naczynia kuchenne uwalniają znaczną ilość
ołowiu, aluminium, kadmu, arsenu i innych metali szkodliwych
dla naszego organizmu. Zaleca się nigdy nie używać naczyń
aluminiowych i malowanych, różnych zdobionych garnków i
patelni. Wszystkie te ozdobniki mogą prowadzić do ciężkich
trawiennych zaburzeń.
Najbezpieczniejsza opcja to naczynia ze szkła, stali
nierdzewnej i żeliwa. Dodatkowo żeliwne naczynia dostarczają
nam żelaza za każdym razem, kiedy w nich gotujemy. Żelazo
zmniejsza anemię, pomaga osłabionym mięśniom i leczy wiele
innych naszych problemów.
Ważną rzeczą jest używanie w kuchni odpowiedniej soli i
nieprawdą jest, że sól jest nam zupełnie niepotrzebna... sól
jest nam bardzo potrzebna, aby uzyskać sód.
Sód jest ważny do regulacji objętości płynów w organizmie i
ułatwia pobieranie różnych innych składników, którymi
odżywiają się komórki. Sól jest wspaniałym przekaźnikiem
energii... i najstarszym remedium na świecie.
Ale spożywanie soli w nadmiarze szkodzi naszemu zdrowiu.
Zastępujmy więc sól ziołami, które zmniejszają ryzyko wielu
chorób np. nadciśnienia tętniczego, udarów, chorób
wieńcowych. Powinniśmy używać nie więcej niż 5-6 gram soli
dziennie (dzieci około 2 gramy). Najlepsza na rynku jest sól
himalajska, celtycka, morska, kłodawska. Smak potraw
poprawiamy pieprzem, ziołami i innymi przyprawami - wszystko
do smaku.
Dziś nie trzeba już zbyt długo mówić o szkodliwości cukru.
Może spowodować większe problemy niż sól.
Wiemy, że niektóre pokarmy zawierają naturalny cukier, lecz
wiele produktów przetworzonych posiada cukier dodawany w
produkcji, w dodatku mocno niezdrowy.
Naturalne cukry występują w owocach (fruktoza), w mleku
(laktoza). Cukier jest potrzebny naszemu organizmowi do
produkcji energii, ale w domowej kuchni zastępujmy go zdrową
opcją np. miodem, stewią, cukrem kokosowym, to tylko kilka
przykładów... szukajcie sami co możecie nabyć w swoich
sklepach, ponieważ zdaję sobie sprawę, że w mniejszych
miejscowościach mogą być problemy z nabyciem niektórych z
tych produktów.
Kupując gotowy produkt sprawdzajmy zawartość cukru,
oczywiście jeżeli coś jest mocno przesłodzone lepiej tego
nie bierzmy, bo na pewno nie jest to zdrowy produkt (np.
taka coca-cola... ale nie mniej szkodliwe bywają i inne
napoje).
Zaleca się dziennie nie więcej niż 100 kalorii cukru, u
dzieci troszkę więcej, ponieważ są bardziej aktywne... ale
dostarczajcie im zdrowych cukrów np. tych znajdujących się w
owocach.
W kuchni używaj dobrych tłuszczy... trzeba wiedzieć, że
tłuszcz jest nam bardzo potrzebny, lecz jego nadmiar jest
niezdrowy... szczególnie tłuszcz zwierzęcy (oczywiście w tej
grupie tłuszczy zwierzęcych jest masło, które jest zdrowe i
należy je jeść, natomiast margaryny należy unikać, gdyż nie
zalicza się do zdrowych produktów).
Najbardziej wskazane są tłuszcze
roślinne np. oliwa z oliwek, która jest bogata w kwasy
tłuszczowe omega 3-6, w witaminę E i K. Oliwa z oliwek
pomaga przy chorobach serca, w zwalczaniu cukrzycy, astmy,
zapalenia stawów, raka. Dodatkowo sprawia, że są zdrowe i
lśniące skóra i włosy.
Osobiście zalecam pominięcie smażenia na głębokim tłuszczu,
pieczenia, grillowania, używania kuchenki mikrofalowej... i
wiedz, że bardzo niezdrowe jest podgrzewanie pokarmu wiele
razy (tutaj szczególna uwaga dla tych, którzy kupują
przetwarzane jedzenie i odgrzewają je w kuchenkach
mikrofalowych).
Dobra metoda to parowanie warzyw, ta metoda pomaga zachować
składniki odżywcze, gotowane w wodzie wypłukują się z
witamin, minerałów... można robić na parze wiele produktów,
np. rybę.
Wielokrotne podgrzewanie tłuszczów może doprowadzić do
powstania tłuszczów trans w pokarmach, co czyni naszą
potrawę toksyczną.
Większość produktów przemysłowych takich jak sosy,
dressingi, ciasteczka i inne jest naszpikowane niezdrowym
tłuszczem, solą, cukrem i innymi toksycznymi składnikami.
Toteż sosy, dressingi, desery róbmy sami. Do warzywnych
sałatek używajmy więcej awokado (które jest bogate w
tłuszcz) i różnych ziół. Awokado zawiera wiele witamin,
żelazo, miedź, potas, białko, kwasy tłuszczowe Omega 3,
błonnik... z dodatkiem awokado wychodzą bardzo smaczne surówki
i sałatki np. doskonałe jest z zieloną sałatą, pomidorem,
ogórkiem... awokado pomaga naszemu sercu, mózgowi, chroni
przed rakiem, artretyzmem, odżywia skórę, wspomaga
trawienie.
Drugim doskonałym olejem w naszej kuchni, który powinien być
używany jest olej kokosowy:
LINK!
Inne dobre oleje, które powinniśmy
mieć w swojej kuchni to: słonecznikowy, winogronowy,
awokadowy, grejpfrutowy, lniany, olej z konopii (hemp
oil)... (te ostatnie szczególnie polecam do sałatek i
surówek).
Róbmy w domu domowe dressingi używając
zdrowych jogurtów, octu jabłkowego (doskonały dodatek do
czerwonych buraków... ocet jabłkowy (LINK!)
jest bardzo zdrowy i trzeba go wprowadzić do swojej kuchni),
oliwy z oliwek, cytryny i różnych ziół. To tylko kilka
małych wskazówek dotyczących naszej kuchni... ale kiedy
wprowadzicie nawet te małe zmiany wasze zdrowie i
samopoczucie znacznie się poprawi.
W naszej kuchni musimy wypracować własną metodę gotowania,
taką najlepszą dla naszej rodziny. Musimy wiedzieć, że każdy
z nas jest inny i mamy różne nie tylko smakowe upodobania,
ale i zapotrzebowania organizmu, toteż często się zdarza, że
niektórzy członkowie naszej rodziny wyłamują się z naszej
kuchni jaką prowadzimy i może to być z prostego powodu,
organizm się broni lub nie ma takiego zapotrzebowania... a my
coś mu serwujemy na siłę. Musimy więc uwzględnić apetyty i
smaki członków rodziny, którzy wyłamują się z naszej kuchni,
obyśmy im nie zrobili krzywdy, szczególnie to widać u
dzieci, które najmocniej wybrzydzają przy domowych
posiłkach. Bądźmy dobrymi kucharzami i baczmy na to co
wkładamy do własnej buzi i co serwujemy swojej rodzinie... nie
trujmy siebie i naszych najbliższych we własnej kuchni.
Vancouver
22 May 2018
WIESŁAWA
|