Aby wyleczyć łuszczycę należy doprowadzić do bardzo dobrego
funkcjonowania organizmu. A także przywrócić doskonałą funkcje
nerek.
Dobra filtracja krwi przez nerki to pewny sukces w zwalczaniu
choroby.
Można tego dokonać poprzez:
1. Ograniczenie do minimum używek.
2. Wyleczenie stanów zapalnych.
3. Stosowanie odpowiednich ziół.
4. Unikanie stresów.
5. Zmianę diety.
Zioła:
Są podstawą regeneracji i odtrucia organizmu. Istnieje wiele ziół
usuwających toksyny. Jednak ich prawidłowa kompozycja jest niezwykle
trudna do realizacji. Musi oddziaływać na kilka różnych organów
równocześnie
i nie zaburzać prawidłowej pracy organizmu, który u osób chorych na
łuszczycę
jest już i tak niezwykle czuły i czasami substancje, mające leczyć
mogą powodować zaostrzenie choroby. Dlatego lepszy skutek przynoszą
słabe napary, tzn. płaska łyżeczka
od herbaty na 1/2 litra wrzątku. Parzenie należy przeprowadzać przez
kilkanaście godzin
w dobrym termosie. Jest to zgodne z filozofią Tradycyjnej Medycyny
Chińskiej, która twierdzi - na choroby głęboko ukryte w organizmie
zioła parzy się długo. A, że toksyny ukryte są głęboko w tkankach
ciała, zioła w przypadku łuszczycy parzymy długo. Osoby drobne
powinny wypijać takiego naparu 0,5-1,0 litra dziennie. Cięższe nawet
2 litry. Napar pić
małymi porcjami w ciągu dnia. Duża ilość płynu potrzebna jest do
skutecznego odtrucia organizmu przez układ moczowy. Napar pobudza do
pracy także inne organy - wątrobę, skórę. Wykazuje również działanie
aseptyczne i tonizujące. W przypadku
chorych cierpiących na nerki potrzebna jest konsultacja z lekarzem.
Najlepsza receptura ziołowa składa się tylko z paru
ziół:
Rzewień
Rzewienia, liści brzozy, skrzypu, perzu, fasoli, akacji.
Zioła mieszamy w identycznych ilościach i mielimy. Najlepiej dokonać
tego w ręcznym młynku lub w młynku żarnowym elektrycznym do kawy.
Młynki wirnikowe niszczą trochę
zioła, ale można je użyć. Mielenie pozwoli lepiej wykorzystać
właściwości lecznicze choć zadziałają i nie mielone. Mieszankę parzy
się w termosie przez kilka -kilkanaście godzin.
Na litr wody używamy płaską łyżeczkę od herbaty proszku. Mieszanka
jest doskonała.
Nie dopuszcza do zaparć, które są podstawową przyczyną łuszczycy.
Oczyszcza także organizm z toksyn. Funkcja rzewienia w tym zestawie
jest najważniejsza. Jako zioło dodatkowe poleca się janowiec, który
może być stosowany jednak w małych ilościach.
Balsam do smarowania zmian:
Maści kortyzonowe stosowane długo mogą być szkodliwe.
Na początkowym etapie kuracji można dodatkowo zażywać
witamine A, E i B-complex.
Dieta:
Według Chińczyków, naturalne zdrowie istnieje tylko do ok. 15. roku
życia.
Później organizm zaczyna się starzeć. I my poprzez niefrasobliwe
zachowanie
proces ten wspomagamy. Podstawową funkcją organizmu jest wchłanianie
i wydalanie.
To co przyswajamy ma ogromne znaczenie dla zdrowia i przedłużenia
młodości. Inaczej mówiąc, prawidłowe pożywienie i czyste powietrze
to podstawowe czynniki opóźniające proces starzenia. O czystym
powietrzu napisano tomy dokumentów a o różnych dietach następne
tomy. W informacjach bardzo mało miejsca poświęca się bilansowi
kwasowo-zasadowemu. Organizm dąży do optymalnego, z punktu widzenia
prawidłowości procesów biologicznych, stanu pH ustroju. Optymalnym
wskaźnikiem pH dla całego organizmu jest pH 7,2. Jest to odczyn
alkaliczny.
Aby taki odczyn pH uzyskać i go utrzymać musimy stosować
odpowiednią dietę - alkalizującą. Przeważnie u ludzi badanych w
większości wskaźnik pH oscyluje w okolicach 6,2 - 6,5 co oznacza
silne zakwaszenie organizmu rzadko dochodzi
do 7 pH. Przyczyną jest zła dieta. Spożywanie zakwaszających
pokarmów a szczególnie skrobi i mięsa prowadzi do takiego stanu
organizmu i ostatecznie do chorób. Kwaśne środowisko w organiżmie
człowieka osłabia funkcje życiowe i sprzyja rozwojowi bakterii
i innych drobnoustrojów. Gdy zakwaszenie jest długotrwałe to obniża
się wydolność organizmu, skóra takiego człowieka jest blada ze
skłonnością do pryszczy i plam. Jest przyśpieszone starzenie.
Oczywiście zdarzają się osoby o doskonałych mechanizmach
regulacyjnych i nawet zła dieta wydaje się im służyć. Ale wszystko
jest do czasu. Pierwszą oznaką długotrwałego zakwaszenia ciała jest
u mężczyzn osłabienie popędu płciowego. Obroną przed nadmiernym
zakwaszeniem jest - ciężka praca fizyczna lub treningi sportowe.
Powodują one odczyn alkaliczny, ale równocześnie mają również
negatywne skutki.
Jak w przypadku większości chorób dieta ma decydujący wpływ na
powstanie i rozwój choroby. W przypadku łuszczycy dieta była trudna
do ustalenia, gdyż pokarmy dla wielu
osób zupełnie nieszkodliwe u części populacji stają się źródłem
choroby. Gdyby jeszcze podejrzany o chorobę pokarm działał na
organizm tak jak alergen - intensywnie, problem byłby znacznie
prostszy. Przy pomocy testu uczuleniowego szybko byłyby
wyeliminowane szkodliwe pokarmy. Dopiero długoletnia obserwacja
pozwala ustalić listę szkodliwych pokarmów odpowiedzialnych za
łuszczycę i prawdopodobnie za wiele innych chorób.
Kawa:
Spalone ziarna kawy zawierające kofeinę oraz mnóstwo
spalonych elementów
organicznych. Kawa palona zawiera ogromne ilości toksyn szkodzących
wątrobie
i dostające się do krwi, co przy osłabionej pracy nerek objawia się
zaostrzeniem choroby.
Mleko:
Z produktów mlecznych można jeść tylko - masło, śmietanę, sery
twarde
(tzw. sery żółte) reszta
powinna być maksymalnie ograniczona. Zakaz obejmuje
mleko surowe i gotowane, ser biały, jogurty, kefir, mleko zsiadłe i
w proszku, lody,
zupy mleczne, budynie i inne. Jeśli zakaz picia kawy jest
zrozumiały, to zakaz spożywania mleka jest zaskakujący. Jeden z
najczęściej polecanych przez dietetyków pokarm może
być szkodliwy? Łuszczyca jest tak tajemniczą chorobą, że tak
zaskakująca wiadomość
nie powinna nikogo dziwić. Prawdopodobnie pewne składniki mleka nie
są do
końca strawione i zatruwają organizm lub działają alergicznie.
Skrobia:
Jest główny podejrzany, musi być ograniczona we wszystkich
postaciach -
ponownie zaskakująca wskazówka, lecz ma pewne uzasadnienie. Skrobia
działa silnie zakwaszająco na organizm a taki stan jest szkodliwy.
Skrobia spożywana
w dużych ilościach jest główną przyczyną zakwaszenia. Do produktów
skrobiowych należą:
mąka i jej produkty - chleb, inne pieczywo, makarony, ciasta,
ziemniaki, kasze, ryż, kukurydza i ogólnie produkty zawierające
gluten. Prawdopodobnie działa
on
alergicznie i pewnym rozwiązaniem jest dieta bezglutenowa.
Ograniczenia
dotyczą także produktów z pełnego przemiału. Natomiast zaleca się
kaszę jaglaną o dużej zawartości białka i soli mineralnych.
Tłuszcze i
białko zwierzęce:
Typowe ograniczenia dla
współczesnej dietetyki ograniczającej nadmierne spożywanie
mięsa. Z produktów tego typu polecić można kurczaki, ryby i
owoce morza.
Potrawy
smażone:
Produkty rozkładu
powstające przy podgrzaniu oleju, masła i innych do wysokiej
temperatury są bardzo szkodliwe i dlatego chorzy na łuszczycę
powinni unikać smażonych potraw. Zamiast smażenia należy stosować
gotowanie i pieczenie bez tłuszczu.
Cukier:
Należy ograniczyć, gdyż zawiera puste kalorie i zakwasza organizm.
Ocet:
Zastąpić sokiem z cytryny.
Prawidłowa
dieta:
To dieta alkalizująca. Oznacza to spożywanie głównie warzyw
i owoców. Białko roślinne i zwierzęce powinno być tylko dodatkiem.
Warzywa:
Wszystkie rodzaje i w każdej postaci z wyłączeniem ziemniaków.
Tradycyjna dieta
opiera się o pieczywo i ziemniaki. Większość potraw w polskiej
kuchni komponuje
się z tych produktów. Można je zastąpić kaszą jaglaną lub gotowanymi
lub pieczonymi warzywami korzeniowymi. Przewagę w diecie powinny
mieć warzywa liściaste.
Owoce:
Traktować je należy jako drugi według masy produkt. Nie ma
specjalnych
zaleceń. Banany zawierające dużą ilość skrobi należy jednak
ograniczyć.
Białko
roślinne:
Fasola, groch, soja (uwaga! obniża
potencję), orzechy, słonecznik, dynię, sezam itp.
Białko
zwierzęce:
Kurczaki, ryby, owoce morza, króliki, jagnięcina.
Oleje:
Stosować oleje tłoczone na zimno w procesie bez używania
temperatury.
Najlepiej kupić kilka rodzajów i zmieszać. Uzyskana mieszanka
zawiera
wszystkie bardzo ważne nienasycone kwasy tłuszczowe. Używamy jej jak
doskonały olej sałatkowy, ale do potraw dodajemy już po obróbce
termicznej.
Optymalna dieta powinna składać się z 35% warzyw, 25% owoców,
18% białka, 10% tłuszczy, 12% węglowodanów
(skrobia) i dodatków
jak otręby, przyprawy i inne. Podane wielkości proszę traktować jako
orientacyjne i dotyczą wagi produktów przygotowanych do spożycia.
Do potraw
należy używać ziół i przypraw:
Ostrożnie z ostrymi. Ważnym elementem diety powinny być otręby, ale
dodawane do potraw w umiarkowanej ilości. Przedstawiona dieta
doprowadza organizm do odczynu alkalicznego. Jest lekko strawna i
oczyszczająca organizm. Dieta ta odmładza i daje dużo wigoru.
TECHNIKA
JEDZENIA:
O tym kiedy i
jak często jeść:
Ilość pożywienia jak i częstotliwość posiłków to indywidualny
problem.
Rozbieżności mogą być ogromne. Jedni muszą jeść kilka razy dziennie,
a inni zadawalają się jednym posiłkiem. Generalnie można stwierdzić,
że
podstawowy posiłek raczej powinien przypadać na środek dnia a
śniadanie
powinno być stosunkowo lekkie i najlepiej gdy zawiera dużo
mikroelementów
i witamin. Dlaczego? Organizm rano po okresie snu musi mieć trochę
czasu na rozkręcenie się. A dobry start zapewniają właśnie mikroelementy i
witaminy. A więc
na śniadanie najlepiej zjeść warzywa, owoce, ser twardy ewentualnie
z odrobiną kaszy jaglanej. Wszystkie sałatki bardzo wskazane. Rano
zakazane jest obciążanie żołądka ciężkimi potrawami. Zalecaną często
owsiankę na mleku lepiej unikać. Podobnie jajka
na twardo i wędliny. W chłodne i mroźne dni dopuszczalne jest
jedzenie skrobi - razowej. Posiłki spożywane po godzinie 17-18 mogą
być przyczyną kłopotów gastrycznych gdyż organizm wieczorem jest już
nastawiony na regeneracje i wypoczynek. Duże ilości
pokarmu mogą mu szkodzić. Może to powodować zaostrzenie choroby.
Dieta optymalna:
Modna ostatnio dieta optymalna polegająca na zastąpieniu skrobi
tłuszczem zwierzęcym wymaga osobnego omówienia. Jej zaletą jest
zmniejszenie zakwaszenia organizmu gdyż
ta sama ilość kalorii uzyskanych z tłuszczu zamiast ze skrobi mniej
zakwasza organizm. Jednak taki system powoduje zatrucie organizmu
resztkami trawiennymi pochodzenia zwierzęcego. W przypadku łuszczycy
i innych chorób dieta mało wskazana.
NATURALNE
LECZENIE
Noni juice:
Z powodzeniem jest stosowany do leczenia chorób skóry, np;
łuszczycy, trądziku, grzybic, gronkowca złocistego, róży, półpaśca,
oparzeń. Noni juice wspiera funkcjonowanie gruczołów nadnerczy w
okresie
wytężonego wysiłku, stymuluje produkcję interferonu i wzmacnia
działanie
przeciwwirusowe i przeciwbakteryjne białych krwinek. Noni jest
odpowiedzialny
za działanie naprawcze genetycznych kodów w komórkach. Magazynuje
się w
wątrobie i w razie potrzeby zamienia się w kseroninę. Cennym
magazynem
kseroniny jest skóra. Skóra ciągle potrzebuje kseroniny, ponieważ
ciągle
się złuszcza i odbudowuje. Kseronina pomaga w tworzeniu kolagenu,
który odpowiednio nawilża skórę. Szybkie oznaki starzenia się są
przyczyną złego nawilżenia skóry. Dobrze jest nawilżyć skórę
dobrym balsamem albo oliwką, nawet kilka razy dziennie.
Evening
Primrose Oil:
Olejek z wiesiołka (LINK!)
doskonale regeneruje
skórę, można go stosować do użytku zewnętrznego.
Olejek
Pichtowy:
Z jodły syberyjskiej, dostarcza olejek eteryczny pichtowy, który
jest ruchliwą
cieczą o silnym balsamiczno-cytynowo-miętowym zapachu i
terpentynowo-gorzkawym smaku, barwy żółtawo-zielonkawej lub cieczą
bezbarwną. Olejek pichtowy działa immunostymulująco (pobudza
układ odpornościowy ustroju), Wykazuje silny wpływ
przeciwgrzybiczy, przeciwroztoczowy (zabija
roztocze pasożytujące na skórze),
w tym także nużeńca Demodex;
do zwalczania roztoczy w skórze polecamy
zmieszać olejek pichtowy z olejkiem sandałowym w proporcji 1:1 -
skórę
zakażoną smarować 4 razy dziennie. Odświeża skórę i oddech.
Olejek pichtowy działa przeciwłuszczycowo, przeciwtrądzikowo,
zapobiega wypadaniu włosów, likwiduje łupież skóry owłosionej i
pokrzywkę. Można stosować w leczeniu wyprysków u dzieci pod
warunkiem, że dziecko nie jest uczulone na ten olejek.
Stosowany do wcierań przeciwłuszczycowych i przeciwtrądzikowych:
10 ml olejku pichtowego na 5 ml tranu ciekłego, oleju rycynowego,
olejku migdałowego lub oleju winogronowego.
Vilcacora -
koci pazur:
Środek wspomagający przy leczeniu łuszczycy, łojotoku, wspomaga
leczenie ran, utrudnia podział złośliwych komórek (nowotwory).
Zielona
Herbata:
Metoda nakładania papki z zielonej herbaty - liściastej; zalać
wrzątkiem
kilka łyżeczek zielonej herbaty(
nie z torebki), przykryć i wystudzić. Następnie
odcedzić i przyłożyć na chore miejsce samą papkę z liści herbaty.
Głowę przykryć
np, ręcznikiem, trzymać dłuższy czas, naawet kilka godzin w
zależności od stanu
chorej skóry. Po umyciu głowy chore miejsca posmarować np. oliwą z
oliwek.
Liście brzozy:
Zebrać świeże liście brzozy, wysuszyć i zmieszać ze słomą. Myć chore
miejsca.
Wspomagające leczenie:
Omega 3:
Budulec dla każdej komórki w organizmie - stanowi jakość błony
komórkowej co ma ogromne znaczenie w przypadku chorób nowotworowych,
w chorobach serca i naczyń krwionośnych, w chorobach reumatycznych.
Witamina C:
Niedobór powoduje spadek liczby limfocytów T, na których
opiera się działanie układu immunologicznego. Najlepszym
źródłem wit. C jest sok z żurawin, sok z cytryn, czarne porzeczki...
Witamina E:
Antyoksydant regenerujący komórki. Pomocne przy leczeniu łuszczycy
okazało się wprowadzenie pochodnych
witaminy D3, które mają korzystny wpływ na dojrzewanie
komórek naskórka. Dzięki temu możliwe jest skracanie okresu
objawowego.
Jeśli zapchane toksynami są nerki i wątroba to skóra przejmuje
częściowo
funkcje oczyszczania organizmu - stąd wysypki, pokrzywki, trądziki,
łuszczyce itp.
Reakcja alergiczna jest po prostu reakcją obronną organizmu. Aby
leczyć łuszczycę
należy oczyścić cały organizm, smarowanie skórnych objawów nie
wyleczy tej choroby. Będą tylko chwilowe ulgi. Nieoczyszczony
organizm ponownie się odezwie.
|